ЕВРОПСКА УНИЈА И САВЈЕТ ЕВРОПЕ ПОЗДРАВЉАЈУ ОДЛУКУ О УКИДАЊУ СМРТНЕ КАЗНЕ У УСТАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКА УНИЈА И САВЈЕТ ЕВРОПЕ ПОЗДРАВЉАЈУ ОДЛУКУ О УКИДАЊУ СМРТНЕ КАЗНЕ У УСТАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Канцеларија Европске уније у Босни и Херцеговини и Канцеларија Савјета Европе у Сарајеву поздрављају одлуку  коју је 4. октобра 2019. године донио Уставни суд Босне и Херцеговине којом се званично укида Члан 11. Устава Републике Српске, као симбол снажне опредијељености заједничким европским вриједностима.

Ово је у складу са кључним приоритетима утврђеним у Мишљењу Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији и стандардима Савјета Европе.

Канцеларија Европске уније и Савјета Европе поново истичу снажно противљење смртној казни у било којим случајевима и околностима.

Апсолутна забрана смртне казне у свим оконостима утврђена је Протоколом 13. Европске конвенције о људским правима и Повељом Европске уније о основним правима.   

Подсјећамо, висока представница Европске уније у Босни и Херцеговини за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини и генерелна секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић-Бурић су поводом Свјетског дана борбе против смртне казне, 9. октобра, издале заједничку изјаву изражавајући подршку раду на укидању смртне казне широм свијета и подстичући све земље да се придруже Глобалном савезу за сузбијање трговине производима који служе за мучење.   

Портал Семберија ИНФО ( М. Решидовић)