Гдје су запели преговори фармера и њемачких власти :: Semberija INFO ::

 

Гдје су запели преговори фармера и њемачких власти


Foto: Tanjug
Када се Кристијан Линднер, њемачки министар финансија, попео на бину испред Бранденбуршке капије у Берлину, суочио се са леденим вјетром који му дува у лице, пише Деутсцхе Wелле поводом протеста њемачких фармера.

Додаје да му је 10.000 пољопривредника, али и учесника протеста из других привредних сектора из читаве Њемачке бијесно скандирало "Губи се" и да се Линднеров говор утопио у мору звиждука.

Узалуд им је Линднер говорио да и он долази са села, сви његови покушаји да пробуди саосјећање остали су безуспјешни, а на крају је морао да се умијеша и Јоахим Руквид, предсједник Удружења њемачких пољопривредника, који је рекао да би Линднера требало барем саслушати и да "заслужује поштовање".

Сцене испред Бранденбуршке капије тешко да су могле бити са више симболике, наводи Деутсцхе Wелле и указује да је атмосфера била ледена и да су покушаји да то буде нешто као дијалог - пропали.

Линднер је бранио план о смањењу субвенција за дизел, рекавши да и пољопривредници морају да дају свој допринос неопходној штедњи, а заузврат им је понудио смањење бирократије и више предузетничке слободе.

Чини се да фармерима то није било довољно, указује Деутсцхе Wелле. У исто вријеме, у Бундестагу су се састали шефова посланичких група владајућих странака (СПД, Зелени и ФДП) и представници пољопривредника.
Тамо је било мирније, иако суштински подједнако тешко јер је и ту као кључно питање дневног реда било најављено смањење субвенција за пољопривреднике, посебно оних за дизел гориво.

Пољопривредници су тражили да владајућа коалиција у потпуности одустане од планираног постепеног укидања субвенција.

Шефови посланичких група то су одбацили, али су обећали олакшице. Ролф Мицених из СПД-а најавио је да коалиција планира да до љетње паузе донесе "структурне одлуке", које би требало да пољопривредницима дају сигурност у планирању.

И даље без рјешење за субвенције 

Коалиција намјерава да у Бундестагу покрене расправу о приједлогу резолуције о олакшицама, која би требало да буде усвојена до љетње паузе.

Брита Хаселман, шефица посланика Зелених, такође види мало простора за ублажавање одлука о смањењу субвенција. Она, међутим, позива на дискусију о томе како да више прихода остаје фармама, упркос конкретним изазовима због климатских промјена, конкуренције и планиране трансформације.

Кристијан Дир, шеф посланичке групе Либерала, види пољопривреднике као предузетнике и позива на праведне политичке оквирне услове и смањење бирократије, јер терет "превазилази питање дизела за пољопривреду".
Чини се да представници Удружења пољопривредника не гаје превелике наде, а њихов представник Бернхард Крискен каже да су у понедјељак у Бундестагу разговарали о многим темама о којима се прича већ годинама, али да рјешење за суштинско питање дизел горива "још није пронађено".

Тина Андрес из Савеза органске прехрамбене индустрије оптужује владајућу њемачку коалицију да говори о бољој будућности, а онда пољопривреднике оставља на цједилу.

Представници пољопривредника и политичари се, чини се, слажу да нема потребе за новом анализом проблема, било због недостатка времена јер је буџет пред усвајањем, било зато што су двије комисије раније веć одрадиле тај посао, наводи Деутсцхе Wелле.

Хаселманова каже да не постоји "дефицит знања", него "дефицит акције", односно да су проблеми познати већ годинама, али још ништа није урађено.

"Најскупљи пољопривредни дизел у Европи"

Тереза Шмит из Удружења њемачке сеоске омладине мисли да "рјешење није на видику" када је ријеч о дизелу и наглашава да пољопривредници с тим новцем "не би ишли на одмор", веć би га уложили у свој посао.

"Никакав прави искорак није начињен", изјавио је Руквид на конференцији за новинаре. 

Навео је да је било ријечи о темама о којима је "безуспјешно разговарано 30 година".

Укидањем субвенција пољопривредници у Њемачкој би, уз оне у Холандији, "возили на најскупљи пољопривредни дизел у Европи". 

Резултат преговора требало би да буде познат до четвртка навече, односно након сједнице Одбора Бундестага за прилагођавање буџета.

Ако савезна влада повуче своје планове, протести би одмах били прекинути.

У супротном, каже Руквид, пољопривредници задржавају право да предузму даље мјере.

Владајућа коалиција јасно је показала свој став: Линднер не жели да одустане од постепеног укидања субвенција, пише Деутсцхе Wелле и указује да фронтови између пољопривредника и савезне њемачке владе за сада остају чврстим, а да је дијалог гурнут у страну.

Њемачки фармери почели су прошлог понедјељка блокаду приступних путева аутопутевима у дијеловима Њемачке у знак противљења владином плану да укине пореске олакшице за набавку дизела који се користи у пољопривреди, а 15. јанура протест је одржан у Берлину.

Пољопривредници су почели протесте након одлуке владе о додатним мјерама штедње за смањење терета савезног буџета за 2027. годину.

У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог и спорно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, које постоје већ 70 година, али и веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене.

(Танјуг)