Испуцано милион марака више него годину раније на ватромет и петарде :: Semberija INFO ::

 

Испуцано милион марака више него годину раније на ватромет и петарде


Foto: Anadolija
Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у Босну и Херцеговину је у 2023. години увезено више пиротехничких средстава у односу на годину раније, и то за више од милион марака, а само у децембру прошле године увезено је око 100 тона ватромета, петарди и других пиротехничких средстава вриједних 829.085 КМ, углавном из Кине.

"У 2023. години је увезено пиротехничких производа у вриједности већој од 4,6 милиона КМ, док их је у 2022. увезено за око 3,6 милиона", истакли су за "Независне новине" у УИО БиХ.

Према њиховим подацима, када је у питању 2023. година највише пиротехничких производа увезено је, очекивано, у децембру, и то у вриједности већој од 829.000 КМ, у октобру у вриједности од око 780.000 КМ марака, док је у јулу прошле године увезено пиротехничких средстава у износу од 635.000 КМ.

"Најнижа вриједност увоза ових производа забиљежена је у фебруару, и то за свега 4.524 КМ", наводе из УИО БиХ.

Према подацима за 2022. годину, у јануару није било увоза пиротехничких средстава, најмање увоза забиљежено је такође у фебруару, у вриједности од 1.687 КМ, док је највећи увоз евидентиран у септембру, када је увезено више од 719.000 КМ.

"Пиротехничка средства за ватромет, сигналне ракете, ракете против града, сигналне ракете за густу маглу и друге производе највише увозимо из Кине. Прошле године смо увезли око 600 тона производа у вриједности већој од 4,3 милиона КМ, из Албаније је увезено око 14.000 килограма у вриједности од 238.476 КМ. Затим слиједе Њемачка и Хрватска, из којих је увезено око 1.000 килограма пиротехничких производа у вриједности од око 20.000 КМ ", стоји у подацима УИО БиХ.

Према њиховим подацима, у 2021. години увезено је пиротехничких средстава у вриједности око 1,7 милиона марака, нешто више увоза евидентирано је 2020. године, када је увезено средстава у вриједности око два милиона, док је 2019. године увезено пиротехничких средстава у вриједности већој од 2,6 милиона КМ.

Из једне бањалучке продавнице пиротехничких средстава казали су за "Независне новине" да се ватромет већ традиционално највише продаје, али нису примијетили већу потражњу у поређењу са 2022. годином.

"Ватромет је некако најтраженији, буде ту традиционално и петарди, али претежно наши купци који долазе са дјецом купују ракете за ватромет. Једна породица просјечно потроши око 20 до 30 КМ у куповини пиротехничких средстава. Ватромет се тражи током цијеле године, док су петарде најтраженије у вријеме Божића, пред Бадњи дан", казали су из ове продавнице и напоменули да највише производа увозе из Кине.

"До сада нисмо имали рекламација, сви су задовољни производима. Цијене ракета се крећу од двије и по марке или три и по марке, док се бокс кутије продају за око 15 КМ, па надаље, све зависи", истакли су они.

Бањалучанин Велибор Т., отац троје дјеце, казао је за "Независне новине" да је куповао петарде све донедавно, али да се све промијенило након што су набавили пса.

"Примијетио сам да се пас страшно плаши петарди, почне да се тресе и тачно се види у очима колико се плаши, тако да сада купујемо само прскалице и ватромет који не ствара велику буку. И дјеца су сагласна с овом одлуком. Драго ми је да је мој син Ђорђе задњи пут када смо ишли у куповину такође рекао да неће куповати петарде или било каква средства која изазивају јаке експлозије", навео је овај Бањалучанин.
 
(Независне)