Скијаши дочекали зимску идилу :: Semberija INFO ::

 

Скијаши дочекали зимску идилу


- Прве сњежне падавине ове године и температура испод нуле створиле су одличне услове за уживање у зимским спортовима, због чега у ски-центрима широм Српске очекују велики број скијаша у наредним данима, нарочито најмлађих који одмарају од школских обавеза.

Грађани Српске у зимској идили могу уживати на неколико домаћих планина, а издваја се олимпијска љепотица Јахорина, гдје су нове сњежне падавине створиле неопходне услове за вјештачко осњеживање.

- На Јахорини је, усљед нових сњежних падавина и побољшаних услова за скијање, у функцији шестосјед “Трново” са припадајућом ски-стазом, а осим њега у наредном периоду планирано је и покретање шестосједа “Огорјелица два” - саопштено је јуче из Олимпијског центра “Јахорина”, наводећи да је уз “фектори”, који је био у погону, у рад пуштен и традиционални систем осњеживања у пуном капацитету.

Туристички радници Јахорине позвали су све љубитеље зимских спортова да уживају у условима које ова планина пружа.

И на Козари предано раде у осњеживању стаза како би прве скијаше угостили већ данас.

- Снијег је мали, пало је свега 7-8 центиметара, али је температура ваздуха апсолутно задовољавајућа па већ два дана убрзано припремамо стазе. Данас ћемо отворити дјечју стазу као и једну стазу за одрасле. У току је школски распуст и важно нам је да дјеци омогућимо да што дуже уживају у зимским радостима - рекао је предсједник Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар” Божо Грбић.

Он је додао да су и током децембра стазе радиле неколико дана.

- До нове године наплаћивали смо стару цијену, односно 22 КМ је коштала дневна карта ски-паса, али од данас ће она коштати 24 марке - рекао је Грбић.  

На локалитету Букова глава у близини Сребренице по први пут прошле године отворено је скијалиште “Јавор ски”  па заљубљеници у зимске спортове из тог краја више не морају ићи у удаљене зимске центре.

- Са радом настављамо и ове године. Отворили смо сезону, скијаши су од понедјељка на стази гдје је око 15 центиметара снијега. У наредним данима очекујемо нове падавине тако да ће услови бити идеални. Нама су фокус скијаши из Сребренице, Братунца и околних општина, али ту су и гости из Бијељине, али и Србије. Такође, за вријеме празника наши гости су и људи који живе у дијаспори - рекао је за “Глас Српске” директор сребреничког центра “Јавор ски” Мирослав Матић.

Он је додао да имају најприступачније цијене у Српској и БиХ што је важно у изазовним временима, а да би се у потпуности развили и били конкурентни потребни су им смјештајни капацитети.

 - У будућности циљ нам је да скијаши имају гдје преноћити и планирати годишњи одмор. Од ове сезоне пуно очекујемо, а Ћићевце гдје се овај скијашки центар налази поставили смо на мапу занимљивих атракција, што доприноси и комплетном туристичком развоју регије - рекао је Матић.

Идеални услови за скијање су и на Купресу, али стазе још нису спремне за прве овогодишње скијаше.

-  Снијега има и ниске температуре ваздуха нам иду наруку, припремамо стазе и очекујемо да у петак отворимо сезону скијања - рекли су у “Адрија ски-центру” на Купресу.

Ски-стазе још нису у функцији ни на Влашићу, а тамошњи туристички радници очекују да ће осњеживање топовима завршити у наредним данима те да ће прве скијаше примити током викенда.

Модерни топови

Из Олимпијског центра “Јахорина” јуче је саопштено да је систем осњеживања на тој планини од ове године допуњен са 25 нових сњежних топова компаније “Техно алпајн”.

- Ријеч је о најмодернијим топовима ознаке ТТ10 - наведено је у саопштењу.
 
(Глас Српске)