Додик: 9. јануар припада нашој души, карактеру и слободи :: Semberija INFO ::

 

Додик: 9. јануар припада нашој души, карактеру и слободи


Милорад Дoдик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Извор: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Српска жели мир и стабилност, да не да своје и неће туђе и да никог не угрожава.

- Славимо 9. јануар, девети дан у години који је припао нама да га обиљежавамо као дан оснивања Републике Српске. Чинимо то с великом љубављу и жељом да никога не повриједимо, а да се ипак веселимо, јер то припада нама, нашој души, нашем карактеру и слободи. Слобода Србима на овим просторима никада није била филозофска, већ егзистенцијална ријеч, зато је и произвела многе наше акције - рекао је предсједник Српске на свечаној академији у Бањалуци поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Он је истакао да се српски народ одувијек борио за слободу, подносећи велике жртве.

Додик је подсјетио да је Република Српска настала прије ратних сукоба у БиХ.

- Формирали смо Републику Српску забринути за судбину српског народа којем је пријетило одвајање од матице Србије и да будемо нешто што смо давно били - прекодрински Срби, они којима су разни освајачи правили тампон зону уз Дрину како би их одвојили од матице. Забринути, нисмо жељели рат и нисмо дали повод за рат - рекао је Додик и додао да су у том тренутку вође српског народа жртвовале властити комодитет, а неки од њих су данас покојним, неки у бјелосвјетским казаматима.