Све спремно за прославу Дана Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Све спремно за прославу Дана Републике Српске


Foto: Velibor Tripić
Све је спремно за прославу 9. јануара - Дана Републике, а Српска ће, на понос свих грађана, дочекати 32. рођендан најспектакуларније до сада, поручују надлежни републички органи.

Централна манифестација биће уприличена 8. и 9. јануара, а за разлику од прошле године, када је свечани дефиле организован у Источном Сарајеву, ове године се све враћа у највећи град Српске, Бањалуку.

Прослава Дана Републике Српске почеће 8. јануара свечаном академијом која ће се одржати у Спортској дворани "Борик". Академији, према ријечима Милорада Додика, предсједника Републике Српске, моћи ће да присуствују само они који су позвани.

А позив је, према досад доступним информацијама, упућен бројним званицама из региона и свијета, међу којима и Виктору Орбану, премијеру Мађарске.

Ипак, прије неколико дана Додик није могао да потврди да ли ће Орбан заиста доћи у Бањалуку. Са друге стране, долазак је потврдио патријарх српски Порфирије, а оно што је сигурно, на прославу Дана Републике, упркос позиву, не долази Јаков Милатовић, предсједник Црне Горе, који је, образлажући одлуку, нагласио да се зна каква је државна политика Црне Горе према БиХ.

Након што свечана академија буде завршена, биће уприличен пријем у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Централни догађај поводом прославе Дана Републике биће 9. јануара, за када је предвиђен свечани дефиле улицама Бањалуке. Али, за разлику од претходних година, дефиле ће први пут бити организован у ноћном термину и почеће од 17 часова.

То ће посебно бити изазов за припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске, и у безбједносном и у организационом смислу, поручио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова РС, који је позвао грађане који буду у прилици да присуствују дефилеу, да сви заједно, мирно и достојанствено прославимо Дан Републике.

У свечаном дефилеу учествоваће више од 900 припадника МУП-а Републике Српске, подијељених у ешалоне. Оно што је новина, јесте да ће први пут у дефилеу, заједно са старијим колегама, учествовати и кадети Средње школе унутрашњих послова.

Поред њих, улицама Бањалуке ће продефиловати и представници више институција Републике Српске, као и цивилног сектора.

Подсјетимо и то да је Одбор за прославу Дана Републике, крајем новембра прошле године, усвојио приједлог прославе, а тада је, поред поменуте академије и дефилеа, речено да је програмом обиљежавања предвиђена и додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима.

"Такође, биће уприличено и полагање вијенаца и цвијећа на Споменик палим борцима Војске Српске, Споменик борцима НОР-а, Спомен-костурници, Споменику бањалучким бебама и на спомен-обиљежју бившем предсједнику Републике Српске Милану Јелићу", саопштено је из Кабинета предсједника Републике Милорада Додика, који је, иначе, и предсједавао сједници Одбора за прославу.

Треба рећи и да ће након свечаног дефилеа на Тргу Крајине, на концертној бини, бити уприличени и концерти у част Републике Српске.

Прво би требало да наступи Даница Црногорчевић, која ће том приликом премијерно извести пјесму "За живот Српске", а затим и "Пукни зоро" заједно са Полицијским оркестром МУП-а Републике Српске.

Поред тога, најављен је и наступ Баје Малог Книнџе, који ће премијерно извести пјесму посвећену Републици Српској, те многих других извођача.

Посебну чар, како су саопштили организатори, прослави ће дати и дрон спектакл на небу изнад Бањалуке, који ће бити приређен помоћу технологије видео-мапирања уз помоћ 200 ових летјелица.

Дан Републике Српске је, подсјећамо, утемељен 9. јануара 1992. године када је Скупштина српског народа у БиХ донијела Декларацију о проглашењу републике под називом Република српског народа БиХ, а тиме је утемељена данашња Српска.

Дан Републике Српске празнује се сваке године и у различитом обиму, у зависности од околности, све од 1993, када је први пут обиљежен.

Оно по чему ће и ова прослава бити специфична, јесте и да ће бити најскупља до сада. Наиме, након што је конституисан Одбор за прославу 9. јануара, Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика расписао је тендер за услуге медијске кампање поводом Дана Републике, као и организовања прославе, а за те намјене планирано је да се издвоји укупно 650.000 КМ без ПДВ-а.

Подсјетимо да је укупан буџет за прославу овог дана у 2023. години био нешто већи од 458.000 КМ.

Уз све наведено, надлежни су подсјетили да ће Дан Републике Српске бити свечано обиљежен у свим градовима и општинама Српске, као и у Брчко дистрикту.

(Независне)