НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: СРПСКА СЕ БОРИ ЗА ЗАКОНИТОСТ И УСТАВНОСТ :: Semberija INFO ::

 

НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: СРПСКА СЕ БОРИ ЗА ЗАКОНИТОСТ И УСТАВНОСТ


БАЊАЛУКА, 3. ЈАНУАРА – Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да се Српска бори за законитост и уставност, јер је Изборни закон, након Устава, најважнији акт.


“Ако томе додамо и причу о имовини, на коју се атакује, сигурно је да политички актери из Републике Српске сасвим нормално реагују на укупна дешавања у БиХ”, рекао је новинарима у Бањалуци Чубриловић након радно-консултативног састанка предсједника Српске Милорада Додика са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске.

Он је истакао да се мора заштитити оно што припада Републици Српској.

“Оно што радимо мора се схватити као борба за законитост, а никако другачије. Ако имамо чињеницу да је Изборни закон БиХ мијењан 28 пута или да су високи представници са 14 одлука ојачавали рад Централне изборне комисије БиХ која је тиме стављена изнад парламената, онда знамо о чему је ријеч”, навео је Чубриловић.

Он каже да Република Српска жели да дјелује уставно на свим позицијама.

“Вјерујем да ће сви политички актери у Републици Српској подржати ово што смо данас навели. Вјерујем у правни тим који је радио одредбе изборног закона који ћемо упутити у скупштинску процедуру”, рекао је Чубриловић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након данашњег састанка да је Српска одлучна да креира нови изборни закон Републике Српске који је у складу са уставима Српске и БиХ, што значи уставно позиционирање Републике, а не задире у избор чланова Предсједништва БиХ и посланика у Предствничком дому парламента БиХ.

Састанку су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић и министри у Влади Српске.