Потврђено: Убијен лидер Хамаса! :: Semberija INFO ::

 

Потврђено: Убијен лидер Хамаса!


Извор: Танјуг / Глас Српске

БЕЈРУТ - Палестинска милитантна група Хамас потврдила је да је у данашњем израелском нападу на предграђе Бејрута убијен њен високи званичник Салех ел Арури!

У нападу у којем су погођене просторије Хамаса, страдале су укупно шест особа, преноси либанска телевизија Ел Мајадин.

Израелска војска засад није коментарисала инцидент.

Предсједник Ликуда, странке израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, Дени Данон похвалио је на друштвеним мрежама израелске безбедносне снаге због убиства Ел Арурија.

Израелски министар финансија Безалел Смотрич написао је на друштвеној мрежи X: "Нека нестану сви наши непријатељи".

Са друге стране, израелски медији истичу да је из владе послата директива којом је министрима наложено да не говоре јавно о нападу на Бејрут.

Ел Арури је био заменик лидера Хамаса у иностранству и наводно је имао важну улогу када је реч о организацији терористичких напада на Западној обали, пише Тајмс оф Израел.

Портал наводи да је Ел Арури био де факто вођа Хамасовог војног крила на Западној обали и додаје да израелски обавештајци верују да је он помогао у планирању отмице и убиства тројице израелских тинејџера у јуну 2014. године, као и бројних других напада.

Неколико година је провео у израелским затворима, а пуштен је у марту 2010. године, након чега је учествовао у постизању договора 2011. године којим је предвиђено ослобађање више од 1.000 палестинских затвореника из израелских затвора у замјену за ослобађање израелског војника француског поријекла Гилада Шалита. 

Живио је у Истанбулу, али је оданде морао да оде када је дошло до побољшања односа Израела и Турске, послије чега је одређено вријеме провео у Сирији, да би на крају отишао у Бејрут одакле је наводно управљао војним операцијама Хамаса на Западној обали.

Према наводима портала Тајмс оф Израел, Ел Арури је био један од званичника Хамаса који је најближе сарађивао са Ираном и либанском милитантном групом Хезболах.