Прољеће у децембру: Температурни шок збунио и људе и природу :: Semberija INFO ::

 

Прољеће у децембру: Температурни шок збунио и људе и природу


Извор: БХРТ/Ивана Трбић (Х.С.)

Нагле температурне осцилације ових дана збуниле су и људе и природу. Док љекари у амбулантама широм земље биљеже повећан број пацијената, топло вријеме утицало је и на повећану активност инсеката, али и цвјетање и излиставање појединих биљних култура у децембру. У Зеници и Тузли данас чак 20 степени.

Термометри ових дана биљеже двоцифрене бројке, али у плусу. "Прољеће у децембру", кажу на имању Вакчића у селу Мала Обарска код Бијељине. њима су, усред зиме, исцвјетале јагоде.

Натпросјечно високе температуре за ово доба године утицале су на повећање активности инсеката и бројних штеточина. У воћњацима излистале и поједине сорте воћа.

Поред биљног свијета, нагле промјене температуре утичу и на здравље људи, па у амбулантама широм земље биљеже повећан број пацијената.

Према прогнозама метеоролога, са натпросјечно високом децембарском температуром улазимо и у нову годину, коју већ осми пут дочекујемо без сњежних падавина. Међутим, како јануар буде одмицао, веће су шансе за долазак праве зиме у дијелове Европе.