Кафа у БиХ поново поскупљује, ускоро стижу нове цијене :: Semberija INFO ::

 

Кафа у БиХ поново поскупљује, ускоро стижу нове цијене


Због раста цијене сирове кафе на свјетским берзама и у БиХ се очекују нове, веће цијене омиљеног напитка међу становницима, истичу наши саговорници и додају да су и садашње цијене кафе на врхунцу који грађани могу да поднесу.

Наиме, како је за "Независне новине" рекао Момчило Бањац, директор пржионице кафе "Минеа" из Градишке, цијене сирове кафе на берзи у протеклом периоду ишле су горе и пред њима је турбулентно вријеме.

"Тешко је дати неку прогнозу шта ће се дешавати у наредном периоду, али сигурно је да ће до раста цијене доћи", казао је Бањац и додао да ће се то одразити на све врсте кафе.

"Све сорте кафе јако су поскупјеле, тако да је неупитно да ће цијене бити веће, а то ће се поскупљење одразити и на експресо, али и на остале врсте кафе", казао је Бањац и истакао да ће минимално 10 одсто доћи до раста цијене.

Истакао је да је тешко предвидјети тачне цијене у будућности, али како каже, оно што је сигурно, јесте да се цијене неће вратити на оне од прије неколико година.

Додао је да је најтраженија домаћа кафа, након тога еспресо, али и инстант брзе кафе.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца", казао је да су угоститељи очекивали да дође до стабилизације цијене кафе, али да берзе говоре другачије.

"Сада ће вјероватно доћи до малих корекција цијена и у угоститељским објектима", казао је Куртиновић и нагласио да су садашње цијене кафе на врхунцу који грађани могу да поднесу.

"Генерално, ми можемо да ставимо цијене колико желимо, али онда се поставља питање коме стављамо те цијене, да ли ћемо имати гостију", казао је Куртиновић и додао да се цијене кафе у Бањалуци крећу између 2,30 и четири марке.

Како је рекао, уколико се деси додатни раст, грађани ће сигурно пити мање кафе.

Драган Грбић, главни пржионичар у "Цаффемиу", истиче да код њих неће бити поскупљења, јер како каже, желе да задрже купце.

"Једино ако цијене наставе абнормално да расту, мораћемо да пратимо тај тренд, али да то поскупљење буде минимално", казао је Грбић.

Истакао је да цијена робусте кафе расте, јер како каже, нема је у великим количинама, док је велика потражња за овом врстом кафе.

"Цијене арабике такође расту, али не толико драстично, тако да ћемо цијеном арабике успјети да покријемо ова повећања да не бисмо морали  повећати цијену наше кафе, јер ипак желимо да будемо конкурентни цијеном на тржишту", казао је Грбић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), БиХ је током прва три мјесеца ове године увезла нешто више од 4,8 милиона килограма кафе у вриједности већој од 35,9 милиона марака, а највише кафе је стигло из Бразила, и то у количини од 2,7 милиона килограма.

"Вриједност кафе која је увезена из Бразила била је нешто виша од 18 милиона марака", навели су из УИО БиХ.

Додају да је у истом периоду прошле године у БиХ  стигло 4,6 милиона килограма кафе, вриједне нешто више од 32,5 милиона КМ.

"Током прва три мјесеца ове године БиХ је извезла 36.171 килограм кафе у вриједности од 445.443 КМ", рекли су из УИО БиХ и додали да су лани у истом периоду извезена 10.954 килограма кафе у вриједности од 147.321 КМ.

(Независне)