Значајно бројнија популација лисних ушију у уљаној репици, пшеници и јечму :: Semberija INFO ::

 

Значајно бројнија популација лисних ушију у уљаној репици, пшеници и јечму


Фото: Срђан Настић/Министарство пољопривреде ПК
  Извор: Агроклуб

Високе температуре у јесењем периоду су условиле и множење пољских глодара на чију активност треба обратити пажњу.

Временски услови у протеклом периоду били су погодни за мировање свих презимљујућих пољопривредних култура. Повремене падавине, знатно су побољшале влажност земљишта што се уз оптималне температуре у сјетвеном слоју одражава на равномјерни склоп озиме пшенице која је посијана крајем оптималног и у толерантним роковима сјетве.

Болести и штеточине

У усјевима уљане репице уочени су симптома сухе трулежи на најстаријим, доњим листовима, а у усјевима јечма присуство симптома мрежасте пјегавости листа, док су у усјеву пшенице регистрирани симптоми жутомрке пјегавости листа.

Од инсеката штеточина у усјевима уљане репице, пшенице и јечма се региструје присуство лисних ушију. Популација је значајно бројнија у односу на претходне године због изузетно високих температура које су пратиле почетни период вегетације.

Високе температуре у јесењем периоду су условиле и множење пољских глодара на чију активност треба обратити пажњу у усјевима уљане репице, пшенице и јечма, наведено је у Агробилтену РХМЗ-а.

Средњорочна прогноза


Према средњорочној прогнози ФХМЗ-а, пространа антициклона и ваздушна маса са југа условиће сунчано и стабилно вријеме у Босни и Херцеговини и у наредном периоду, без значајнијих падавина све до краја овог мјесеца. 

У петак и дане викенда (22. до 24. децембар) постоји мала вјероватноћа за повремене и слабе падавине у централној, сјеверној и источној Босни. Натпросјечно високе температуре ваздуха и вјетар јужног правца уз честе и дуготрајне магле у котлинским предјелима Босне главна су одлика изгледа времена наредних дана.

До краја децембра вриједности температура ваздуха биће изнад просјечних за овај период, јутра и даље прохладна са температурама ваздуха од -5 до 0 °Ц на планинама централне и источне Босне, те од -1 до 4 у осталим предјелима Босне, у Херцеговини од 3 до 8 °Ц. Дању у Босни до 10 °Ц у Херцеговини до 15 °Ц.