Рафинерија уља потонула 2,4 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Рафинерија уља потонула 2,4 милиона КМ


МОДРИЧА – Рафинерија уља у Модричи наставила је финансијски да посрће у овој години јер је за девет мјесеци остварен пословни минус од 2,39 милиона КМ чиме се акумулирани губитак попео на 55 милиона КМ.

За исти период прошле године ово предузеће је приказало добит од 2,3 милиона КМ што само по себи указује на тектонске поремећаје у пословању који се дешавају у посљедњих девет мјесеци.

Пословни приходи су се за прва три квартала ове године скоро па преполовили.  Са 18,27 милиона КМ колико су износили 2018. године, у девет мјесеци ове године нису прешли ни десет милиона КМ, тачније остварени су у износу од 9,98 милиона марака.

Паралелно са губицима, у предузећу је и све мање радника. Према извјештају објелодањеном на Бањалучкој берзи од 372 запослена колико је радило до септембра прошле године у истом мјесецу 2019. је било запослено њих 345.

Златко Танасић, предсједник синдикалне организације у рафинерији каже како се негативно пословање није одразило на раднике.

“Све обавезе се измирују редовно, чак и стимулације. Регрес за годишњи одмор је исплаћен као и накнаде за превоз”, казао је Танасић за KАПИТАЛ.

Према његовим ријечима примјетно је да је број радника у предузећу мањи али додаје да је то дио пословне политике предузећа која је најављена још прошле године.

Ово ће сигурно бити лоша пословна година за производна предузећа из “Оптима групе” с обзиром да је Рафинерија нафте у Броду почетком године обуставила производњу због пожара у којем је страдао радник предузећа и који је уништио једно постројење.

Јавност није упозната са детаљима истраге о узроцима пожара нити о штети која је причињена.

Нјихов финансијски извјештај  за прва три квартала ове године још није објављен али ако се узме у обзир полугодишњи, према којем је губитак био 55,8 милиона марака јасно је у којем правцу иде њихово пословање када је ова година у питању.

Акумулирани губитак предузећа из нафтне индустрије Републике Српске на крају прошле године је премашио двије милијарде марака.

capital.ba