РАФИНЕРИЈА УЉА МОДРИЧА ЗА ГОДИНУ ДАНА ИЗ ВИШЕМИЛИОНСКЕ ДОБИТИ ДО МИНУСА ОД 2,3 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

РАФИНЕРИЈА УЉА МОДРИЧА ЗА ГОДИНУ ДАНА ИЗ ВИШЕМИЛИОНСКЕ ДОБИТИ ДО МИНУСА ОД 2,3 МИЛИОНА КМ


Foto: Dejan Bpžić/RAS Srbija
Рафинерија уља Модрича је у 9 мјесеци ове године приказала нето губитак од 2,3 милиона конвертибилних марака, док су у истом периоду прошле године имали нето добит од око 2,4 милиона КМ.

Који је тачан узрок овоме није познато, али се у финансијском извјештају о пословању може примјетити да су пословни приходи Рафинерије уља уназад годину дана преполовљени. Били су око 18,3 милиона КМ, док су на крају септембра ове године износили тек око 9,9 милиона марака.

Један од разлог може бити тај што у модричкој рафинерији од октобра прошле године не ради нова производна линија. Како нам је раније објаснио предсједник Синдиката Рафинерије уља Златко Танасић, ова линија не ради због хаварије у Рафинарији нафте у Броду из које се набављала сировина за Модричу.
 
– Нама је речено да је та сировина изузетно скупа на тржишту и да је зато не набављају – рекао нам је Танасић.
Такође, у финансијском извјештају за 9 мјесеци је приказан мањи број радника у односу на исти период прошле године, и то за 27 радника.

Руски власник, компанија “Зарубежњефт”, послала је обавијест синдикалцима да ће до краја године отпустити 68 радника из Рафинерије нафте и 22 радника из Рафинерије уља због технолошког вишка.

– Знамо ми од прије за њихове намјере за отпуштањима кроз програм за рјешавање вишка радника. Али, нисмо знали ове детаље да се у цијелој овој и наредној години неће набављати сировина и да се неће покренути Рафинерија у Броду и нова линија у Модричи ни наредне године – истиче Танасић.

(српскаинфо.цом)