Лавров: ОЕБС на ивици пропасти, уништен још 1999. године :: Semberija INFO ::

 

Лавров: ОЕБС на ивици пропасти, уништен још 1999. године


Foto: Reuters
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је на самиту у Скопљу да се Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) налази на ивици пропасти и да Запад убија шансе за оживљавање те организације.
Сергеј Лавров је рекао да су перспективе организације нејасне и подсјетио да је организација уништена још 1999. године, преноси Спутњик.

"Чинило се да је завршетак биполарне конфронтације лишило смисла постојање атлантске Алијансе. Државе НАТО и ЕУ уништиле су војно-политичку димензију ОЕБС-а. НАТО је 1999. године извршио неприкривену, грубу агресију на Југославију, чланицу ОЕБС-а и УН. А 2008. године, кршењем резолуције 1244 СБ УН и принципа о неповредивости граница у Европи из Хелсиншког завршног акта, Србији је отето Косово без икаквог референдума", истакао је Лавров на самиту ОЕБС-а у Скопљу.

Он је подсјетио да ће кроз нешто више од годину дана, Хелсиншки завршни акт навршити 50 година.

"С тим у вези, са жаљењем можемо да кажемо да ОЕБС ову годишњицу дочекује у жалосном стању, и перспективе су му нејасне", рекао је руски министар.

Он се осврнуо и на санкције које је Запад увео Русији.

Неки министри бојкотовали говор Лаврова

Министри спољних послова појединих земаља су устали и напустили конференцијску салу одмах након што је предсједавајући ОЕБС-а, домаћин самита, шеф македонске дипломатије Бујар Османи, најавио обраћање Сергеја Лаврова.

На друштвеним мрежама појавио се снимак, који је снимио руски дипломата присутан у сали, на којем се види да Лавров на путу до свог мјеста није никога поздравио нити му је неко од колега пришао.

Лавров је, како се види на снимку, једино поздравио министра спољних послова Сан Марина Луку Бекарија, који према протоколу сједи са десне стране од делегације Руске Федерације.

Место са лијеве стране предвиђено за делегацију Румуније је у тренутку доласка Лаврова било празно.

"У настојању да сруше руску економију, Сједињене Државе и њихови европски сателити увели су хиљаде санкција Русији, чиме су ставили тачку на широку практичну сарадњу између Истока и Запада у нашем некада заједничком региону", рекао је он.

Додао је да се стиче утисак да је ЕУ напустила првобитне циљеве својих креатора о побољшању благостања земаља чланица и претворила се, у великој мјери напорима бриселске бирократије, у агресиван геополитички пројекат.

(Глас Српске)