„Црни петак“ у ФБиХ „појео“ 346, а у Српској 27 милиона КМ! :: Semberija INFO ::

 

„Црни петак“ у ФБиХ „појео“ 346, а у Српској 27 милиона КМ!


У трговинама широм Босне и Херцеговине протеклог петка трговине је обиљежио тзв. "Црни петак", дан када би производи и услуге требале бити знатно снижене што широм свијета изазива праву помаму купаца.
 
Повећана продаја значи и повећан промет и приход компанија, али и пуњење државне касе од пореза.
Протеклог петка, 24. новембра, пореске управе Федерације БиХ и Републике Српске забиљежиле су већи промет него осталим данима у години.
 
Према подацима Порезне управе Федерације БиХ, 24. новембра на "Црни петак" у овом ентитету фискалне касе су регистровале промет од чак 346 милиона КМ што је рекордан износ у једном дану.
 
Поређења ради, седам дана раније, 17. новембра промет у ФБиХ је износио 191 милион КМ. Такође, мјесец дана раније, тачније 27. октобра промет у ФБиХ је износио 216 милиона КМ, што говори да су грађани ФБиХ ипак више куповали на "Црни петак".
 
За овогодишњи црни петак у радњама широм Републике Српске прометовано је мало више од 27 милиона КМ што је око седам милиона марака мање у односу за прошлу годину.
 
"Укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској, на дан 24.11.2023. године износио је 27.032.728 КМ, док је на дан 25. новембар прошле године износио 34.400.913 КМ", рекли су за портал Кликс из Пореске управе РС.
 
Подсјетимо, "Црни петак" обиљежава се посљедњег петка у новембру и нарочито је популаран у Америци због великих снижења свих врста артикала - одјеће, обуће, играчака, кућних апарата, намјештаја итд.
 
С обзиром на то да је у питању крај године, овај посебни петак је прилика трговцима да продају вишак робе по нижим цијенама што у БиХ није чест случај с обзиром да многи трговци не обарају цијене у значајном постотку.

(Глас Српске)