Снажно невријеме у Индији: Муње усмртиле најмање 18 људи :: Semberija INFO ::

 

Снажно невријеме у Индији: Муње усмртиле најмање 18 људи


Фото - Принскрин
Извор: Независне новине

Најмање 24 особе погинуле су у Индији због удара грома и кише током снажних олуја јуче и данас, саопштили су индијски званичници.

Најмање 18 од укупног броја усмрћених људи приписано је ударима грома, пренио је ББЦ.  

Индијски министар унутрашњих послова Амит Шах рекао је да је "дубоко ожалошћен због погинулих људи" и додао да се локалне власти ангажују у хуманитарним активностима.

Киша је оштетила многобројне куће и усмртила стоку широм западне државе Гуџарат, коју су погодиле обилне падавине, праћене грмљавином и градом, у недјељу и понедјељак, при чему је у неким областима за 24 сата пало и до 144 милиметара кише, извијестила је агенција Ројтерс, позивајући се на податке државне владе, преноси Тањуг.

Очекује се да ће се киша и невријеме с градом и данас наставити у западној Индији.

Индијски метеоролози истичу како су олује неуобичајена појава у поменутој области у током зиме, па је жестоки пљусак многе затекао неспремним.

Би-Би-Си наводи да су, према званичним подацима, у Индији удари грома убили више од 100.000 људи између 1967. и 2019. године, што је више од трећине смртних случајева узрокованих природним опасностима током овог периода.

Број удара грома у Индији такође расте и забиљежено их је више од 18 милиона само између априла 2020. и марта 2021, наводи се у студији Савјета за промоцију система за посматрање отпорних на климу.

Ово је повећање од 34 одсто у односу на сличан период претходне године.

Научници упозоравају да пораст глобалних температура подстиче екстремне временске прилике.

Истичу да повишене температуре површине копна и мора загријавају ваздух изнад, чиме производе више енергије за покретање олуја са грмљавином одакле избијају муње.