Хелез саслушан у Тужилаштву БиХ :: Semberija INFO ::

 

Хелез саслушан у Тужилаштву БиХ


Извор: Независне / Глас Српске

​САРАЈЕВО – Зукан Хелез, министар одбране БиХ, данас је у својству свједока дао изјаву на позив Тужилаштва БиХ, а поводом његове недавне изјаве како на простору источне Републике Српске постоје војни кампови за обуку.

Хелез се у Тужилаштву задржао више од једног сата, али није познато каква сазнања и информације је министар изнио пред тужиоца, ускративши тако многобројне новинаре за изјаву.

Подсјетимо, у Тужилаштву БиХ формиран је предмет у Одјељењу за тероризам у оквиру којег је као свједок позван Зукан Хелез, а након што је у јавност изнио информације како на подручју Рогатице и подручју планине Маглић постоје војни кампови за обуку, те да за то посједује и фотографије, преносе Независне.

Хелез је раније данас у изјави за медије рекао да има много информација о овом питању, али да није желио да о њима јавно говори, док не дође у Тужилаштво БиХ.

"Данас дајем изјаву у Тужилаштву БиХ као свједок. Имам пуно информација које нисам хтио износити у јавност јер су врло осјетљиве. Данас ћу све да кажем у Тужилаштву и ту сам завршио са овом причом", казао је тада Хелез.

О Хелезовим изјавама данас би требало да расправља и Предсједништво БиХ, на сједници која ће почети у 14 часова.

Наиме, Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, рекла је да ће бити затражена информација о наводима министра одбране БиХ Зукана Хелеза, а да ће у наредном периоду иницирати да се нађе и информација о радикалним исламским појавама у БиХ.

Цвијановићева је навела да је за сједницу Предсједништва БиХ предложила информацију о Хелезовим наводима о "постојању одређених паравојних формација и кампова на територији Републике Српске" јер је та тачка заиста вриједна пажње и зато што хоће да истјера то на чистац, да се утврди одакле су те информације.

Правник Витомир Поповић рекао је да је оправдано то што је Тужилаштво БиХ формирало предмет након тврдњи министра Зукана Хелеза, те да ове тврдње, које призивају одређену страну интервенцију, иду нажалост ка остваривању недосањаних циљева политичког Сарајева.

"Оно што је Тужилаштво БиХ покренуло има основа. Ако људи на министарским функцијама дају непровјерене, намјерне и нетачне изјаве, онда је логично да су починили кривично дјело с циљем изазивања некакве опште опасности или радикализације укупног стања и односа у БиХ", рекао је Поповић.