Патријарх Порфирије и Додик посјетили Медицински факултет: Подршка студентима неће изостати :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије и Додик посјетили Медицински факултет: Подршка студентима неће изостати


Извор: Глас Српске

​ФОЧА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у обраћању студентима Медицинског факултета у Фочи да подршка власти у Српској неће изостати како би им били обезбијеђени добри услови за учење и за рад, али да и они морају преузети већу друштвену одговрност.

Додик, који је Медицински факултет у Фочи посјетио заједно са његовом светости патријархом српским Порфиријем, рекао је студентима да осим уже специјализације за коју се школују треба да буду и друштвено одговорни.

- Ви се школујете на једном од најтежих факултета, и ваше школовање траје перманентно. Ви не завршавате факултет као остали студенти већ морате да идете на специјализацију и даље се усавршавате - рекао је Додик, преноси РТРС.

Пожелио је студентима успјех у школовању и каријерама, рекавши да се школују за један од најплеменитијих послова и да управо из тог разлога треба да преузму и већу одговорност у друштву.

Додик је рекао да су одобрена и средства за нови студентски дом, те да је то веома битно за студенте, те захвалио патријарху српском Порфирију који је похвалио рад и залагање власти у Републици Српској.

Његова светост патријарх српски Порфирије у обраћању студентима ове високошколске установе поручио да се моле за здрав дух у здравом тијелу.

- Фоча је посебан град по томе што је сједиште два факултета, Богословског и Медицинског, који припремају будуће кадрове да брину о здрављу и душе и тијела, подсјећајући да је смисао човјековог живота здрав дух у здравом тијелу. Фоча, као мало које мјесто у ширем окружењу, назначена је да покаже да треба да се бринемо о цјеловитом човјеку и то, морам да признам, чини као мало ко други. И Република Српска са својом администрацијом и онима који је воде, брине о најбољем могућем функционисању практичног живота, о ономе што је спољашно, а ријетко када у историји нашег народа брине се и о ономе што је духовно - поручио је патријарх Порфирије.

На Медицинском факултету, на којем студира више од 2.000 студената, од чега 330 страних, почаствовани посјетом патријарха Порфирија и Додика. Крунисали су, кажу, овогодишњи јубилеј, три деценије постојања и рада.

- Ово је једна јако важна посјета, духовна и свака друга подршка и оснажење да наставимо овим путем којим смо и кренули. Наставићемо да напредујемо и будемо темељ развоја универзитета и ове локалне заједнице, али ћемо се и побринути да међу нама остане јединство и да бринемо једни о другима - казао је декан Медицинског факултета Фоча Дејан Бокоњић.

Бокоњић је додао да су обрадовани залагањем предсједника Додика да се уз помоћ средстава Саудијског фонда за развој у Фочи догради још један блок за студентски смјештај и најављеном подршком у опремању симулационог центра за додатну едукацију студената.