ПРЕМЈЕШТЕНИ ОСТАЦИ ДИКТАТОРА ФРАНКА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕМЈЕШТЕНИ ОСТАЦИ ДИКТАТОРА ФРАНКА


Шпанске власти премјестиле су посмртне остатке диктатора Франсиска Франка из импозантног маузолеја Долина палих, у ком су се налазили 44 године, на једно мање познато гробље у предграђу Мадрида.
 
Ковчег је носило осам чланова његове породице, међу којима и његов праунук Луис де Бурбон, који је у сродству са шпанским краљем Фелипеом ВИ.  Франкови посмртни остаци премјештени су на гробље Мингорубио ел Пардо, гдје је сахрањена и његова супруга.
 
Влада лијевог центра премијера Перда Санчеза је, након доласка на власт у јуну 2018. године, покренула премјештање напоменувши како Франко не смије бити у маузолеју финансираном јавним новцем и бити покопан са својим жртвама, с обзиром на то да су у маузолеју посмртни остаци обију сукобљених страна у шпанском грађанском рату.
                                                                                         
Иначе, ексхумација је произашла из измјена и допуна Закона о историјском сјећању из 2007. године којим се тражила одштета за процијењених 100.000 жртава грађанског рата из доба Франка који су покопани у необиљеженим гробовима, укључујући и хиљаде у Долини палих. Законом је забрањено да Франкови остаци буду на јавном мјесту које га узвисује као политичку личност.
 
Генерал Франко  је дошао на власт након побједе у грађанском рату који је трајао од 1936. до 1939. године, а диктаторским режимом владао Шпанијом до своје смрти 1975. године.  
 
Франков лијес је премјештен 16 дана прије парламентарних избора у Шпанији на којима би, према анкетама, владајућа Шпанска социјалистичка радничка странка могла да освоји највише гласова.  
 
Семберија ИНФО/ М. Решидовић