Нови 'нон-пејпер' за Западни Балкан, пуна подршка на путу ка ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Нови 'нон-пејпер' за Западни Балкан, пуна подршка на путу ка ЕУ


Извор: Фена, Хина (Д.П.)

Министрима Савјета министара вањских послова ЕУ понуђен је "нон пејпер" за Западни Балкан, иза којег стоје Хрватска, Словенија, Аустрија, Чешка, Грчка, Италија и Словачка.

"Ми, пријатељи западног Балкана имамо посебну одговорност да западни Балкан држимо високо на политичкој агенди ЕУ-а и у подршци регији на путу према ЕУ-у", каже се у "нон-пејперу" с којим су министри вањских послова држава чланица ЕУ-а упознати прије састанка данас у Бриселу. 

"Позивамо да се оснажи и убрза приступни процес и позивамо институције ЕУ-а да представе јасан програм за поступну и убрзану интеграцију с конкретним проведбеним корацима до 2024. и након тога, а на темељу праведних и ригорозних услова и начела о властитим заслугама", додаје се у документу у који је Хина имала увид.

Истиче се како је ова регија изложена разним утицајима са стране, илегалним мигрантима, па је потребно ускладити заједничку вањску и сигурносну политику, као и тјешње радити на усклађивању својих стајалишта са ЕУ стандардима.

Кроз овај нови документ, сазнаје се да би се чешће требали организовати састанци с представницима земаља Западног Балкана, те да би министри вањских послова земаља Западног Балкана требали одржавати редовније састанке са амбасадорима земаља ЕУ.

Суштински, оно на чему се кроз овај документ највише инсистира је појачано присуство Европске уније у земљама Западног Балкана и њихово инволвирање у овај простор да би се земље што пре придружиле ЕУ.