Случај убиства инспектора: Траже разрјешење адвоката да га саслушају као свједока :: Semberija INFO ::

 

Случај убиства инспектора: Траже разрјешење адвоката да га саслушају као свједока


Фото - Независне новине
Извор: Независне новине

БИЈЕЉИНА - Окружно јавно тужилаштво Бијељина покушава издејствовати разрјешење и као свједока саслушати бијељинског адвоката Ђорђа Васића, браниоца Денија Савића, а који је осумњичен да је покушао помоћи Брчаку Николи Кокановићу, којег терете за убиство полицијског инспектора Ненада Марковића.

Адвокатска комора Републике Српске упозорава да је ово други покушај саслушања истог адвоката у својству свједока у предмету у којем поступа као бранилац, због чега изражава најдубљу забринутост због овог, како кажу, незаконитог покушаја.

Али, кренимо редом.

Још 3. октобра адвокат Васић обавијестио је Адвокатску комору да је тог дана позван у ПУ Бијељина ради саслушања у својству свједока на околности његових сазнања добијених од осумњичених у вези са дјелом за које их сумњиче.

Како су тада навели из Адвокатске коморе РС, након што је адвокат Васић одбио да буде саслушан у својству свједока, "они су му најавили да ће га поступајући тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бијељини позвати ради саслушања у својству свједока".

"Адвокатска комора Републике Српске позива све надлежне органе да прекину незакониту праксу позивања адвоката ради саслушања у својству свједока о чињеницама које су сазнали као пуномоћници или браниоци својих клијената", навели су почетком октобра из Адвокатске коморе РС.

Неколико дана касније им је стигао одговор Олге Пантић, главне тужитељке Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

У том допису, који је у посједу "Независних новина", Пантићева наводи да поступајући тужиоци нису били упознати са тим активностима полиције, нити су дали сагласност да се са адвокатом обавља било какав разговор.

"Ни у овом, као ни у било којем другом предмету, ово тужилаштво није позивало адвокате у својству свједока како би откривали чињенице које су сазнали као пуномоћници или браниоци, те осуђујемо овакав начин поступања са браниоцима", написано је у допису који је Пантићева потписала 9. октобра.

Мјесец касније, међутим, долази до новог заплета. Адвокатска комора саопштила је, наиме, да је бијељинско Тужилаштво поднијело захтјев за разрјешење Васића, како би он био саслушан у својству свједока у предмету у којем поступа као бранилац.

"Ово представља други покушај саслушања истог адвоката у својству свједока у предмету у коме поступа као бранилац", наводе из Адвокатске коморе РС.

Подсјећају да је исто учињено и 3. октобра од стране припадника МУП-а Српске, поводом чега су реаговали дописом који су послали Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, Републичком јавном тужилаштву, МУП-у Српске, ПУ Бијељина, те Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

"На тај допис Окружно јавно тужилаштво у Бијељини је одговорило дописом у којем се, поред осталог, наводи да Тужилаштво осуђује овакав начин поступања према браниоцима. Међутим, и поред тога, Окружно јавно тужилаштво у Бијељини сада тражи од суда да разријеши браниоца да би био саслушан у својству свједока у истом предмету, иако Закон о кривичном поступку Републике Српске изричито прописује да се не може саслушати бранилац у погледу чињеница које су му постале познате у својству браниоца", навела је Адвокатска комора РС.

С друге стране, из Окружног јавног тужилаштва Бијељина су за "Независне новине" рекли да се током истраге указала потреба за саслушањем именованог у својству свједока ради расвјетљавања одређених чињеница које су у вези са даљим током истраге.

"Именованог Тужилаштво неће саслушавати на околности које су му познате као браниоцу наведеног осумњиченог", навели су из Тужилаштва.

Адвокат Васић поручује да се већ изјаснио на приједлог Тужилаштва за његово разрјешење, односно да је свој одговор послао судији за претходни поступак Окружног суда у Бијељини.

"Ту сам објаснио све детаље у вези са тим захтјевом, све чињеничне наводе који су нетачни и све правне закључке тужиоца који су неосновани. Очекујем рјешење судије за претходни поступак, па ћемо онда видјети шта даље", каже Васић за "Независне".

Подсјетимо, Окружни суд у Бијељини пустио је средином прошлог мјесеца на слободу Бијељинце Денија Савића (којег брани Васић), његовог брата Бојана Савића и Дејана Шарића, које сумњиче да су покушали помоћи Кокановићу након убиства инспектора Марковића.

Тужилаштво тврди да су осумњичени у ноћи између 1. и 2. октобра око 23.50 возилом дошли у клуб ЈИЛ у Бијељини, у којем су у том моменту били инспектор Марковић и суспендовани полицајац Далибор Бошњаковић.

Марковић је након тога убијен, за шта терете Кокановића, а он и остали осумњичени су недуго послије тога ухапшени. Свима им је одређен притвор, али је Суд одлучио да ипак на слободу пусти ухапшене Бијељинце, а Брчак је остао иза браве.