Ово су најпожељније дестинације у Европи за 2024. годину :: Semberija INFO ::

 

Ово су најпожељније дестинације у Европи за 2024. годину


Foto: Pexels/Joaquin Carfagna
Извор: Независне новине

Стручњаци за путовања објавили су на сајту Лонели планет препоруке за дестинације које ће бити атрактивне током наредне године.

Рангирање је подијељено на пет категорија и подразумева: земљу, регион, град, еколошку оџивост и вриједност.

Наиме, посљедње двије категорије - одржива и вриједна категорија - препознају мјеста која се заправо фокусирају на одговоран и еколошки прихватљив туризам, а према овом сајту пет дестинација у Европи ће имати велику посјећеност сљедеће године, пише Еуроњуз.

Према процјени стручњака који воле нетипична путовања, једна од земаља која привлачи највећу пажњу је Шпанија. Како наводе, она је једна од најпопуларнијих свјетских дестинација за одмор, и описују је као земљу окупану сунцем, која развија стратегије за подстицање путовања ван сезоне и промовисање занемарених дестинација.

Такође Шпанци улажу у еколошки прихватљиве облике транспорта, укључујући ширење бициклистичких мрежа, прелазак на електричне аутобусе и покретање нових жељезничких рута.

Валенсија, на источној обали Шпаније, је зелена престоница Европе за 2024. захваљујући различитим одрживим иницијативама, попут приградских пољопривредних површина, бројним стазама за пјешачење (чак 30.000 квадратних метара јавних површина), као и бројним брзим брзим возовима који су добро повезани са другим градовима, преноси Еуронеwс.рс.

Уколико је посјетите, савјетују они, обавезно скрените код Јардин дел Турија, парка без саобраћаја створеног од градског корита ријеке Турије дугог девет километара. Овдје можете да изнајмите бицикл и да обилазите сами или да се једноставно придружити тури која је за то намијењена.

Гренланд за посебне и несвакидашње авантуре на леду

Гренланд је дуго привлачио радознале и неустрашиве путнике својим огромним леденим покривачима и пејзажима тундре.

Туристички одбор Гренланда (Висит Греенланд) ради на проблему све већег броја посјетилаца. Ово укључује осигурање одржавања и очувања природног окружења и регулисање туристичких активности.

Како пише Лонели планет, Гренланд је главна дестинација за посматрање сјеверног свјетла. За посебну авантуру овај сајт за путовања препоручује дводневно камповање на другом највећем леденом покривачу на свијету који почиње у Кангерлусуаку, само неколико минута вожње.

Велс за дивље шетње у природи

Велс, једна од првих земаља на свијету која је донела закон о одрживости, нашао се на листи захваљујући обновљеној жељезничкој мрежи. Лонели планет хвали експанзију земље због повећања "могућности истраживања дивљег, дивног запада земље прилагођене планети".

Удаљени национални парк Пемброкшир постаје приступачнији захваљујући новим жељезничким станицама као и бројним услугама које су у плану за главну жељезничку линију Јужног Велса почетком 2025. године.

Такође можете пробати храну будућности на фарми буба "Др Беинон" у близини Ст. Давидса. У овом истраживачком центру и резервату природе налази се Груб Китцхен, први британски кафић са јестивим инсектима. Овдје можете научити доста о одрживој храни и онда грицнути колачић од цврчка ако се усудите.

Португал за дуге стазе

За епско ходочашће по шпанском Сантиаго де Цомпостела, шетачи могу да се одлуче да га започну у Португалу и да продуже своје путовање даље на стази дугачкој 620 километара.

Португалски пут (Цаминхо Португуес де Сантиаго) је сликовито путовање на које може да се крене пјешака или бициклом. Рута почиње у Лисабону и пролази поред романских цркава, живописних ријека и древних села.

Такође, можете да "преноћите у локалним хостелима, да вечерате у традиционалним ресторанима и да обилазите мале градове и видите како се боре са тиме што су их многи напустили са жељом да живе у већим градовима", пише сајт за путовања.

Балтик за кретање у природи

У балтичким земљама наћи ћете путеве које чине оно што би се могло сматрати најдужом праксом медитације у Европи.

Стручњаци за путовања препоручују посјету пјешчаним динама, рекама и језерима у региону на путу ка "откривању свог унутрашњег ја".

Како додају, могућности су разнолике - запутите се у Естонију и посјетите њихове предивне пејзаже, Летонију и шумовиту долину ријеке Гауја, која је савршена у јесен када опада лишће.