Афричка куга опустошила семберске фарме :: Semberija INFO ::

 

Афричка куга опустошила семберске фарме


Извор: БХРТ / Ивана Трбић (С.М.)

Због афричке куге свиња на подручју Семберије и Мајевице до сада је еутаназирано више од 40 хиљада свиња. Иако у знатно мањој мјери, зараза се и даље спорадично појављује на фармама. Они који су сачували сточни фонд размишљају о томе шта даље, а они који су изгубили све морају чекати до 21. децембра, како би почели са обновом фарми.

Афричка куга свиња десетковала је фарме на сјевероистоку земље. Према процјенама ветеринара, око 80 посто свиња у Семберији је еутаназирано, а многе фарме су још увијек пусте.

СЛАВИША ЦАЦАНОВИЋ, доктор ветеринарске медицине

"Ова болест је осакатила наше свињогојство и, нажалост, посљедица свега тога је да ћемо ове и наредних година конзумирати месо које се увози. Још увијек није почело то масовно убацивање свиња, али ће се у наредном периоду радити, посебно који проценат ће се убацивати, у овим подручјима гдје је била експлозија заразе, селима према Брчком".

И узгајивачи кажу да је стање далеко од доброг. Они који су сачували фарме, размишљају о томе шта даље, док они који су остали без стоке морају чекати рок који је дало ресорно министарство да би на фарме убацили нова грла.

СЛОБОДАН ПЕТРИЋ, предсједник УО Удружења узгајивача свиња РС

"И даље има позитивних узорака на терену, али је значајно смањено у односу на љето. Ми који смо били негативни, занављамо производњу уз придржавање свих мјера, а тренутно рјешење Министарства је да они који су били позитивни до 21. децембра не могу занављати производњу".

Свињогојство у Семберији је на издисају и ова грана неће моћи да се опорави од задатог ударца, каже Саво Бакајлић из Удружења пољопривредника.

САВО БАКАЈЛИЋ, Удружење пољопривредника села Семберије и Мајевице

"Ми смо сад у неизвјесности као произвођачи, да ли ићи даље у производњу, обнављати, кад се и данас убијају свиње, нисмо дошли до краја, једноставно искачу дневно по четири-шест фарми које се еутаназирају, људи не вјерују никоме, па ни сами себи, нико одговорност поднио није".

За оне који производњу настављају, једна од главних ставки бит ће осигурање газдинстава.

ПЕТАР ДРАГОЈЛОВИЋ, пољопривредник из Амајлија

"До сада нисмо то осигуравали, а да вам будем поштен, с обзиром да видимо да су неприлике лако примјењиве, ја мислим да ћу ову годину осигурати, ако има за све, може бити и за то".

Наши саговорници упозоравају да ће посљедице појаве афричке куге у БиХ бити катастрофалне, о чему најбоље свједоче примјери земаља у региону, које се годинама боре са искорјењивањем заразе.