Технички ремонт Братунац продао борбено возило Вихор Уједињеним Арапским Емиратима :: Semberija INFO ::

 

Технички ремонт Братунац продао борбено возило Вихор Уједињеним Арапским Емиратима


“Технички ремонт Братунац” (ТРБ) ће крајем јануара испоручити прва 2 савремено опремљена борбена возила "Вихор" Ујеидњеним Арапским Емиратима (УАЕ) изјавио је за Глас Српске већински власник компаније Славенко Ристић.

Он је истакао да је план, ако Арапи потврде спецификације ових борбених возила, да им у наредне четири године испоруче више стотина “Вихора”.

Борбено возило "Вихор" је лако тактичким возилима, чија је тржишна цијена, у зависности од опреме, око 500.000 евра и оно није направљено на комерцијалној платформи.

"Наш капацитет производње је 50 возила годишње тако да би наша производња у наредне четири године били попуњена. Војска УАЕ је озбиљна и радује нас чињеница да су управо они одлучили да купе наша возила. То је једна феноменална референца, прије свега, за `Технички ремонт Братунац`" рекао је Ристић и нагласио да није исто продати возило у Африку или Емирате, јер они могу приуштити најбоље од најбољег.

Ова возила била су у тестној фази скоро годину дана у Специјалној антитерористичкој јединици Министарства унутрашњих послова РС, гдје су прошла све тестове.

"Вихор" је представљена крајем септембра и на Београдском сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2023.”, након чега су понуђена на међународној сцени.

Због ситуације у свијету и повећане потражње намјенска индустрија је у експанзији, а ТРБ је затрпан наруџбама из цијелог свијета рекао је Ристич.

До краја године ТРБ ће понудити и нови пиштољ под називом “шејтан” истакао је Ристић и додао да је у току је реализација још неколико пројеката које још није желио да открије.

"Блиски исток, Јужна и Сјеверна Африка су наше главно тржиште, а у посљедње вријеме стиже нам и доста упита из Јужне Америке и Колумбије. Тренутно смо се сконцентрисали на одређене пројекте, а то је производња упаљача, борбених возила, линије за производњу муниције и машина за деминирање. То су неке ствари које су нам биле приоритет, јер се траже на тржишту, рекао је Ристић.

Иако годинама имају сарадњу са Израелом, наоружање не извозе у ту земљу, нити су шта од својих производа до сада продали Украјини, истако је Ристић.

"Једноставно намјера нам је да останемо по страни, не желимо да долијевамо уље на ватру. Држимо се наших тржишта и зона које нису у конфликту. То је сасвим довољно да наша компанија послује и остварује завидне резултате" истакао је Ристић.

ТРБ се спремају за сајам у Египту, који се одржава почетком децембра, док сљедеће године иду у Абу Даби, а у плану им је и Индонезија.

"Сваки сајам је инвестиција за себе, због чега одлазимо само на најјаче. Нама је сада циљ да капитал који фирма има користимо за улагање у нове производе и додатно опремање" рекао је Ристић. Компанија “Технички ремонт Братунац” је основана 1953. године, сада броји 1.000 запослених, док је прије 11 година радило свега 80 радника. Славен Ристић каже да је по преузимању ове компаније, односно 2012. године, фирма била у великој кризи те да су у протеклом периоду успјели да врате више од 20 милиона марака дугова, као и да уложе готово 60 милиона КМ.

"Трудићемо се да и у будућности оправдамо повјерење свих људи који вјерују у то што радимо" рекао је Ристић и додао да је прошле године ова фирма запослила и 50 жена те да су увели праксу да свакој која се породи дају додатну плату.

(Независне)