Одржано предавање "Твртко Котроманић - између историје и политике" :: Semberija INFO ::

 

Одржано предавање "Твртко Котроманић - између историје и политике"


Виши асистент на Филозофском факултету у Бањалуци Дејан Дошлић вечерас је публици у Дервенти у оквиру предавања "Твртко Котроманић - између историје и политике" приближио најзанимљивије детаље владавине овог бана и краља.

Дошлић је истакао да је име краља Твртка често у јавној сфери, те да је циљ предавања да се укаже на основне историјске изворе - ко је он био, када је владао и који су основни елементи његовог владарског програма.

Он је рекао да се фокусирао на Тврткову крвну везу са Немањићима, посебно на мјесто крунисања.

"Говорио сам и о основама симболике власти, односно које је симболе преузео од Немањића, те о учешћу његове војске у Косовској бици", рекао је Дошлић новинарима.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Дервента Далибор Ђекић рекао је да је Твртко Котроманић или Стефан Твртко Први Котроманић велика историјска личност.

"Свједоци смо данас многих контрадикторних ставова по питању ове личности. Историја код многих данас није научна грана, него се користи за формирање идеолошких концепата и служи за подстицање расправа, препирки, првенствено у политичким круговима", рекао је Ђекић.

Вечерашњем предавању присуствовали су свештеници Српске православне цркве, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, шеф градског Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Станиша Микеревић и други.

Организатор предавања, које је одржано у Центру за културу у Дервенти, је локална "Просвјета".

(Независне)