ВЕЛИКА КОРИСТ ЗА СРБИЈУ: НЕМЦИ ОТВАРАЈУ ДВЕ ФАБРИКЕ - ПЛАТА И ДО 1.700 ЕВРА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКА КОРИСТ ЗА СРБИЈУ: НЕМЦИ ОТВАРАЈУ ДВЕ ФАБРИКЕ - ПЛАТА И ДО 1.700 ЕВРА


Foto: Tanjug
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан што ће Панчево добити фабрику електромотора за управљаче која ће запослити 1.100 људи. "Просечна плата бруто ће бити 2.700, а нето 1.700 евра".

Немачке компаније "Бросе" и МТУ отвориће своје погоне у Србији, а тим поводом данас су потписани споразуми у Палати "Србија" са немачким министром привреде и енергетике Петер Алтмајер. Председник Александар Вучић поручује да те две фабрике мењају ниво инвестиција за чак 300 милиона евра.

 "То значи посао, то значи живот за цео јужни Банат, за Ковачицу, Опово, део према Ковину, Алибунару. То је више новца за Панчево. Видим да се већ спремају како ће да уложе новац од пореза и доприноса. Али тога не би било да није немачких пријатеља", напомиње председник Србије.

Фирма "МГУ", која се бави производњом мотора за авионе, отвориће погон у Старој Пазови.

Према речима председника Србије, у Србији ће прво бити погон за поправку и одржавање мотора, а касније и производња.

Казао је да је Србији Немачка главни спољнотговински партнер, и да очекујемо више од 5 милијарди трговинске размене са Немачком."Уколико наставимо са прављењем бољег економског амбијента, очекујем да Србија напредује на дуинг бизнис листи", оценио је Вучић.

"Желимо да привучемо још немачких инвестиција. Они наше економске резултате признају, јер кад Немци то признају, онда је то стварно признање. Четврту годину заредом имамо суфицит у буџету. Са оваквим немачким компанијама ми ћемо као што смо престигли БиХ по примањима, стићи ћемо ускоро и Црну Гору", поручио је председник Србије.

Алтмајер је подсетио да се Србија пре 75. година ослободила немачке окупације и да је данас научена лекција да се осигура добра будућност за људе.

Он је казао да 60.000 радних места у Србији зависи од Немачке.

"Хвала за оно што су немачки предузетници доживели код вас овде. Ми ћемо допринети томе да помогнемо за отварање поглавља за приступ Србије у ЕУ. 4,7 милијарди евра је наша трговинска размена, то се јако повећало током прошлих година", рекао је он.

Алтамјер: Немачка подржава Србију за улазак у ЕУ

Вучић је истакао да Немачка подржава европски пут Србије и додао да немачки инвеститори неће да дођу тамо где је нестабилно.

"Од свих земаља престижемо и Хрватску по броју километара изграђених аутопутева...", додао је Вучић и оценио да иако нисмо у Европској унији, ипак полако стижемо.

" Много нам је важна подршка Немачке. Да урадимо нешто без Немачке - не може ништа", истакао је председник.
Алтмајер је указао читав западни Балкан има перспективу за улазак у Европску унију, веома је захвалан председнику Србије да се у Европи уважава њена улога.

Према његовим речима Немачка Србију види као пријатеља и у преговарању са ЕУ и у стицању безвизног режима.
 
 "Као немачки министар привреде путујем по свим земљама света и на Балкану, ретко сам се сусрео са тиме да су сви од председника, премијера спремни да се боре за инвеситије. Ви сте схватили да позиција ваше земље зависи од тога да ли имате радна места", казао је Алтмајер.

Немачки министар је објаснио да одлука ЕУ да не отвори приступна поглавља за Северну Македонију и Албанију није била одлука против уласка западног Балкана у ЕУ.

"Да се одлука Европског савета доносила вечином гласова, онда би то отишло у правцу проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Али, одлука мора да буде једногласна и зато, нажалост, није дошло до тога", рекао је Алтмајер.

Изразио је уверење да ће следећих месеци бити могуће преокренути одлуку, те да ће доћи до позитивне одлуке.
Алтмајер је навео да је пре пет или шест година било контроверзних дебата око тога колико Западни Балкан треба да буде интегрисан у ЕУ, али, каже, постоји позитиван однос према тим питањима.

"Бундестаг је недавно гласао за отваране приступних поглавља. Немачка подржава Србију, то видите и по делегацији са којом сам дошао овде", рекао је он.

(мондо.рс)