Половну одјећу купују и грађани дубљег џепа :: Semberija INFO ::

 

Половну одјећу купују и грађани дубљег џепа


FOTO: Ilustracija
Квалитет и ниске цијене главни су разлози све веће куповине гардеробе у сецонд ханд схоповима, а због велике потражње повећан је и увоз кориштене одјеће у Босну и Херцеговину.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за девет мјесеци ове године у земљу је увезено нешто више од 3,2 тоне половне одјеће, чија је вриједност износила око 8,5 милиона марака.

Да је увоз половне одјеће током девет мјесеци ове године нешто већи него у истом периоду лани показују и подаци који говоре да је од јануара до септембра 2022. године увезено кориштене одјеће укупне количине од око 3,1 тону у вриједности од 7,4 милиона марака.

Највеће количине половне одјеће увезене су из Њемачке, Мађарске и Словачке, а занимљиво је да је гардероба стизала и из Кеније, Кувајта, Азербејџана, али и далеког Јапана.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" Приједор, истакла је за "Независне новине" да не изненађује што доминира увоз половне одјеће из Њемачке.

"Стално се повећава увоз половне робе, јер продаја такве одјеће иде далеко боље него што иде продаја неке нове робе или комада који дођу као јесења нова колекција", рекла је Марићева.

Она је навела да је квалитет половне одјеће разлог због чега многи грађани купују у радњама половне одјеће.

Из једног бањалучког сецонд ханд схопа истакли су да одјећу купују и грађани са дубљим џепом јер знају да се на полицама може наћи квалитетна гардероба.

"Наши купци су људи свих генерација. Заиста не можемо рећи да купују само старији. Много младих данас купује половну одјећу јер знају да овдје могу пронаћи ствари које су јединствене", рекли су и додали да купци већ знају којим данима им стиже нова гардероба, те да тада и долазе јер се током тих дана могу пронаћи најбољи комади.

Половну одјећу већ годинама купује и Бањалучанка Ана В., јер, како истиче, схватила је да за изразито мало новца може купити квалитетне ствари.

"Знала сам купити готово нову зимску јакну за 30 КМ, која иначе кошта око 200 КМ. Међутим, када купујем у сецонд ханд схоп увијек добро провјерим да ли је одјећа очувана, јер, колико год то било јефтино, ту гардеробу требам да носим, па обратим пажњу и на то", рекла је Ана, додајући да су ниске цијене квалитетне одјеће главни разлог куповине.

Како наводи, да би се пронашла очувана и квалитетна одјећа потребно се дуже задржати у радњи.

"Ту се може пронаћи и више него добра одјећа. Највише ме изненади када пронађем ствари познатих брендова", истиче Ана.

(Независне)