Израелска војска изводи ''напад великих размјера'' на циљеве у Гази :: Semberija INFO ::

 

Израелска војска изводи ''напад великих размјера'' на циљеве у Гази


Фото - Анадолија

Израелска војска саопштила је да изводи "напад великих размјера" на циљеве који припадају Хамасу у Гази, али није изнијела детаље, јер је амерички државни секретар Eнтони Блинкен кренуо у регију како би се састао са лидерима с обје стране сукоба, јавља Рojтерс.

Израелски авиони данима гађају мете у Гази у знак одмазде за напад Хамасових екстремиста који су током викенда пробили граничну ограду која окружује енклаву и дивљали кроз градове и села, убивши 1.200 људи, ранивши преко 2.700 и узевши бројне таоце, саопштила је израелска војска.

Јутрос око 4:30 ујутро, израелска војска је саопштила да изводи "напад великих размјера" на циљеве који припадају Хамасу у Гази. Није, међутим, изнијела детаље.

Хамасови медији наводе да је 15 Палестинаца убијено, а неколико рањено у израелским зрачним нападима.

Очевици су извијестили да израелски авиони снажно бомбардирају град Газу, а власти Газе су такође извијестиле о зрачном нападу на избјеглички камп Џабалија у сјеверној Гази.

Други амерички носач авиона креће у Средоземно море

Други амерички носач авиона кренуо је у Средоземно море ради "дуго планираног распоређивања", саопштила је Бијела кућа док се очекује израелска копнена офанзива на опкољени Појас Газе.

Портпарол Савјета за националну безбједност Џон Кирби рекао је да би носач авиона "УСС Двајт Д. Ајзенхауер" и његова ударна група требали почети с распоређивањем у наредним седмицама те ће проћи кроз Атлантски океан на путу према Средоземном мору.

Тренутно није планирано распоређивање на истоку Средоземног мора гдје су Сједињене Америчке Државе распоредиле носач авиона "УСС Џералд Р. Форд" ради одвраћања додатних страна у придруживању сукобу у Израелу и окупираним палестинским територијама.

"Шаљемо јасну и гласну поруку: Сједињене Америчке Државе су спремне предузети акцију ако било који актер непријатељски расположен према Израелу размишља о покушају ескалације или проширења овог рата. Такође ћемо наставити разговарати с нашим израелским партнерима о њиховим потребама како би поново осигурали да имају оно што им је потребно за одбрану своје земље и свог народа", додао је он.

ФРЦ: Људи у Појасу Газе не могу отићи чак и да то желе

Људи у Појасу Газе не могу отићи чак и да то желе, саопштила је Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ).

На питање о томе како би 2,3 милиона становника Газе, који су под блокадом од 2007. године, могли одговорити на израелски позив да напусте енклаву, портпарол ИФРЦ-а Томасо Дела Лонга рекао је за Анадолију да нема излаза.

"Као и увијек, залажемо се за заштиту људи који одлуче да се слободно крећу. Тренутно је проблем што је Појас Газе запечаћен", рекао је Лонга.

Према Канцеларији Уједињених нација за координацију хуманитарних послова, број расељених широм Газе сада је већи од 263.000, што је повећање за 40 посто од уторка.

У насиљу је убијено више од 2.300 људи, укључујући најмање 1.100 Палестинаца у Гази и 1.200 Израелаца на другој страни.


Агенције / БХРТ