Иста шема Запада на Косову и у Украјини :: Semberija INFO ::

 

Иста шема Запада на Косову и у Украјини


Паралеле између негативног развоја ситуације у и око Украјине и на Косову и Метохији под утицајем Запада постају све јасније, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Цела ситуација, апсолутно све, и однос Приштине према Србима на Косову, подсећа на све што се дешавало и дешава у Украјини. Исте шеме, исто понашање Запада. Као што се тамошњи мировни споразуми намерно не спроводе и како се тамо све заташкава изјавама Запада да се морају применити, Американци и чланице ЕУ свакодневно понављају и позивају Приштину да спроводи бриселске споразуме, али ништа није учињено. Насиље ескалира, а угњетавање Срба се наставља”, нагласио је руски амбасадор.

Како је додао, у том случају западни мировњаци су одобравали ескалацију и насилне акције против цивила, иако је требало да их заштите.

„Они не треба да делују под окриљем НАТО-а, како би то требало да буде и прописано резолуцијом Савета безбедности УН, али у стварности испуњавају налоге НАТО-а, односно Запада”, нагласио је.

Руски амбасадор је истакао да се насиље власти косовских Албанаца у Приштини над Србима на Косову и Метохији дешава уз охрабрење Запада и под окриљем дијалога у Бриселу.

Запад штити албанске власти


Амбасадор Русије је имао јутрос састанак са председником Србије Александром Вучићем током којег је Александар Боцан-Харченко саслушао став Србије о ситуацији на КиМ и етничком чишћењу које спроводи Приштина.

Како је рекао Боцан-Харченко, председник Србије га је на састанку детаљно обавестио о дешавањима у јужној српској покрајини у присуству министра спољних послова Ивице Дачића.

„Ствар је у томе да се насиље у Приштини наставља. Такозвани косовски премијер Аљбин Курти је заузео отворену линију освајања дела Косова насељеног Србима. Друга ствар, која је сасвим очигледна, је да Запад охрабрује Приштину у овим активностима. Чињеница је да се дијалог води формално као параван за оно што се заиста дешава на Косову, не даје апсолутно никакве резултате, као ни дипломатски контакти са представницима водећих западних земље”, казао је Боцан-Харченко.

Како је навео, циљ Запада је да омогући Приштини да успостави потпуну контролу над читавом територијом региона под међународним патронатом, укључујући и војно присуство такозваних мировњака који помажу специјалним снагама косовских Албанаца, да и даље спроводе линију сузбијања Срба и саме Србије, шире говорећи, мира на Балкану”, преноси Спутњик.

Боцан-Харченко је истакао благовременост Вучићеве иницијативе за сазивање ванредне седнице Савета безбедности УН о Косову, чему се противе западне земље чланице Савета безбедности.


​ПОЛИТИКА