МИГРАНТИ ОПЕТ НАВИРУ Гранична полиција БиХ на мукама, оборен рекорд из 2019. :: Semberija INFO ::

 

МИГРАНТИ ОПЕТ НАВИРУ Гранична полиција БиХ на мукама, оборен рекорд из 2019.


FOTO: Ilustracija
Гранична полиција БиХ је у незаконитом преласку границе, или у покушају преласка границе, у првој половини 2023. године евидентирала 4.567 особа. То је скоро два пута више него у првом кварталу ове године.
 
У односу на првих шест мјесеци 2022. године број евидентираних особа упућује на повећање од чак 65 одсто.

Када се особама које су незаконито успјеле да уђу у БиХ дода број оних који су остали у БиХ након истека визе или дозволе боравка, укупан број незаконитих миграната евидентираних од стране Службе за послове са странцима БиХ износи 12.931. То је нови неславни рекорд који је до сада држала 2019. година са 11.027 оних који су незаконито били на тлу БиХ.

Ови подаци из Информације о стању миграција, коју је сачинило Министарство безбједности БиХ, говоре да БиХ поново трпи огроман притисак илегалних миграција преко своје територије, након кратког периода затишја. Особе откривене у незаконитом преласку границе углавном стижу из Авганистана (782), Турске (381), Пакистана (158), Бангладеша (89) и Марока (82). Ту је дошло до мање промјене у структури јер су у истом периоду 2022. држављани Бурундија по броју били у топ пет земаља.
 
Највећи терет миграцијског притиска на БиХ и даље је из правца Србије и Црне Горе. Када је ријеч о незаконитим изласцима, илегални мигранти углавном иду преко подручја дјеловања Граничне полиције Градишка, Брод и Велика Кладуша. На најтежим мјестима, Граничној полицији БиХ помажу припадници полицијских и безбједносних агенција из Српске, ФБиХ и са нивоа БиХ.

– Према подацима Граничне полиције БиХ, мигранти су у 92 одсто случајева откривени изван подручја граничних прелаза. А на међународним граничним прелазима откривено је 25 случајева скривања миграната у товарном простору возила, кориштење фалсификоване или туђе путне исправе, као и покушаји избјегавања граничних провјера – наводи се у овом документу који је Савјет министара послао у Парламентарну скупштину БиХ.

Иако су у 2023. незаконите миграције интензивиране, како се наводи, мигранти проводе мање времена у БиХ, одлучујући се да што прије напусте БиХ како би ушли у Шенгенску зону, при чему заобилазе привремене прихватне центре. Међу онима који се пријављују у БиХ највише је Авганистанаца – 5.491, а слиједе Мароко, Бангладеш…

Примјетно је да у БиХ расте број држављана Бангладеша, док опада број Кубанаца. Сматра се да је то посљедица одлуке Србије да уведе визе за држављане Кубе.

У Привременом прихватном центру „Ушивак“ у Хаџићима, капацитета до 800 мјеста, на дан 30. јун 2023. боравило је 119 особа. У Привременом прихватном центру „Блажуј“ у општини Илиџа боравиле су 724 особе. У центрима у Унско-санком кантону такође су смјештени мигранти. У „Борићима“ у Бихаћу на крају прве половине године боравила је 51 особа, а у „Липи“ 199.

(Српска Инфо)