Демос: Имамо рјешење за проблем вртића, не дозволити поскупљење возачког испита :: Semberija INFO ::

 

Демос: Имамо рјешење за проблем вртића, не дозволити поскупљење возачког испита



БАЊАЛУКА - Организација жена ДЕМОС-а поред редовних активности бави се и актуелним питањима у нашем граду, а једно од таквих питања је поскупљење цијена приватних вртића.

Рекла је ово предсједница Градске организације жена ДЕМОС-а Бањалука Данијела Мирковић, а која је уједно Градским властима понудила рјешења за отварање нових градских вртића.

"Демос се залаже да се заустави поскупљење цијене приватних вртића, а исто тако сматрамо да свако дијете има право да упише вртић и ниједно дијете не би смјело да остане без мјеста у вртићу. Град Бањалука претходних година има тај проблем да од 1.500 до 1.600 дјеце која буду на листи чекања да се око 400-450 упише у градски вртић, а остали 1.200 остане без те могућности",  каже Мирковићева.

С друге стране родитељи су принуђени да дјецу уписују у приватне вртиће.

Каже да је градоначелник Бањалуке  дао субвенције родитељима и ДЕМОС подржава такву одлуку, али сматра да не би смјело долазити до поскупљења.

"Сматрамо да нема довољно капацитета у градским вртићима и нудимо конкретна рјешења. Прво постављамо питања шта је са дјецом  која живе у сеоским подручјима и немају могућност да иду ни у приватни ни у државни вртић. Зато нудимо рјешење за овај проблем. Ја као директор школе Милан Ракић у Карановцу понудила сам градским властима и градоначелнику да се у непоредној билизни школе гдје има 20 дулума земљишта, које је у власништву града, направи један нови вртић који би ријешио проблем, јер од Бочца до Бањалуке немате ниједан вртић",  поручила је Мирковићева.

Она је понудила да се подручна школа у Новоселији, која је четири километра од града, а има мањи број ученика и има неискориштен простор, стави на распологања за потребе градског дјечијег вртића.

"Имамо за то и сагласност Министарства просвјете и културе и позивамо градоначелника који је упознат са овим да се укључи и вјерујем да ћемо сви заједно ићи ка рјешењу проблема",  истакла је Мирковићева.

Члан предсједништва ГО ДЕМОС-а Миленко Јаћимовић је упозорио да се тренутно једна опасна ствар припрема на нивоу Савјета министара БиХ, а то је енормно поскупљење возачких испита.

Планирано је да три пута поскупе цијену обуке за возаче, што ће довести до огромних  проблема.

"ДЕМОС као друштвено одговорна странка неће подржати ову одлуку о повећању цијена. ДЕМОС упозорава да је од почетка 2020. године до данас БиХ напустило 6.500 професионалних возача, а 1.600 превозничких фирми се угасило зато што нису имали довољно професионалних возача. У задњих пет година број кандидата који су полагали возачки испит пао је за 10.000, а све ово указује да БиХ мора наћи рјешење за недостатак професионалних возача аутобуса и камиона, а евентуално најављено поскупљење би додатно погоршало стање у овој области", појаснио је Јаћимовић.

Он је истакао да одлука која се припрема предвиђа да „Б“ категорија са 550 КМ иде чак на 1.500 КМ, за "Ц" категорију цијена обуке би поскупјела на вртоглавих 1.600 марака, а за возаче "Д" категорије, а то су возачи аутобуса, на 2.250 марака.

"Овом одлуком Савјет министара БиХ планира да значајно повећа цијене обуке за све категорије и тиме грађане додатно удаљи од полагања возачког испита и стицања дозвола, а које су један од услова да се запослите",  сматра Јаћимовић.

ДЕМОС позива надлежне из Министарства за транспорт и комуникацију БиХ да изврше додатне консултације и да узму у обзир мишљење Конкуренцијског вијећа које је 27. јануара 2016. године упозорило да није дозвољено прописивање минималне цијене за полагање возачког испита.

"ДЕМОС има своје представнике у заједничким органима и посланика, па ћемо тражити да када дође ова одлука на Савјет министара да она буде одбијена, с обзиром да је надлежно министарство у Републици Српској прије два дана дало црвено свјетло и не подржава ову одлуку. Све што не подржава Република Српска наши министри у Савјету министара не треба да подрже", поручио је Јаћимовић.


Независне новине