Патријарх Порфирије: Највећи пораз је када смо рушили светиње једни другима :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Највећи пораз је када смо рушили светиње једни другима



МОСТАР – Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у бесједи вјерном народу у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару да ће молити Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир, те да нема дивније ствари од зидања светиња, а нарочито када се порушене обнављају.

Патријарх Порфирије у Мостару борави поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице, која је била рушена и паљења за вријеме ратних дешавања, а чија обнова траје већ 13 година.

Литургији присуствује и Милорад Додик, предсједник Републике Српске те изасланик предсједника Србије Адам Шукало, у име предсједника Скупштине Србије Милимир Вујадиновић, те велики број вјерника из цијеле Херцеговине.

Патријарх српски је нагласио да је Бог дао да се опет послије падова и страдања догодило да на Бјелушинама налази готово обновљен храм.

"Свака светиња, свако мјесто где се човек обраћа Богу јесте сведочење и исповедање истине и чињенице да нисмо само тело и биолошка бића, него духовна бића и да све оно што је материјално позвано је да Духом светим буде прожето и да нашим подвигом и љубављу постане духовно", рекао је патријарх Порфирије и нагласио да је највећи пад свих у граду онај када су рушене светиње.

"Тај тренутак када смо рушили светиње једни другима, местима којима се сабирамо и молимо Богу, тај тренутак је био највећи пораз за све нас заједно и највећи могући пад пред Богом. Нема дивније ствари него када се зидају светиње, а нарочито када се порушене светиње обнављају. Благословени смо јер имамо обновљену светињу јер је то почетак нашега обнављања, обнављања у себи, са богом и међусобно", рекао је патријарх српски.

Према његовим ријечима, истински мир човјек има онда када се труди да онај крај њега има мир.

"То важи за сваку вредност...Овај храм јесте дар Божји. Некада највећи храм на Балкану православни јесте место на којем се сабирамо и сабираћемо се да бисмо видјели Бога и себе, упознали Бога и човјека. Зато служи света литургија и храм. У обнови овога храма показали су исту бригу и осећање за миром и припадницима других народа и вера. Да би исказали потребу за миром учествовали су у обнови храма и ми обнови њихових светиња", рекао је патријарх.

Патријарх српски је навео да у обнављању ближњег свако обнавља себе и спознаје чињеницу да нико не може рећи да је сам себи довољан и да сам стиче мир, љубав радост и љепоту, те да све то постоји као дар божји и дато је човјеку, али не да би присвајао за себе.

"Ми нисмо господари ни свога живота, на свијет смо дошли не питајући се и Бог ће нас позвати у наручје не питајући нас. Ми смо власници и господари само онога што смо добили као дар Божији. Али морамо тај дар да увећамо и да га поделимо са другима", рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, потреба је свих у Мостару, да разумију поруку божју, и да се разумије да људи нису материјална бића.

"Сабирајући се овдје и молећи се Богу ми ћемо знати истину и чинити оно што је Богу угодно и знаћемо да је последњи суд Божији гдје ће нас Бог питати шта смо чинили да будемо бољи. Бог ће у нама тражити труд и напор. Питаће нас шта смо чинили унутар својих породица, унутар народа. Дали смо постојали једно у вјери, Христу, цркви", рекао је патријарх додајући да се само тако може бити у љубави и са другима, али и да је потребно да Христос буде на првом мјесту.

"Нека господ да мир, љубав и радост свим људима који живе у овом граду и Херцеговини. Молитвама свих светих. Мир, радост и љубав свима. Молите се за нас, као што ћемо ми за вас", поручио је патријарх Порфирије вјерном народу у бесједи у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару

Српски патријарх ће данас у 12 часова у хотелу "Мепас" присуствовати донаторском ручку за обнову Саборне цркве на који су позвани високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, те начелници и градоначелници свих градова у БиХ и бројни гости.

Иначе, Саборна црква Свете Тројице довршена је на јесен 1873. године, а освештана на Лучин дан исте године. Била је украс и један од симбола Мостара. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

Ова црква је запаљена 15. јуна 1992. године, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док је обнова цркве почела 2010. године, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

За обнову храма највише су издвојиле Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.


Независне новине