ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: У функцији нове услуге грађанима :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: У функцији нове услуге грађанима



Обим пословања на нивоу примарне здравствене заштите, посебно када је у питању обављање систематских/периодичних прегледа радника на радним мјестима на којима нису професионални ризици, проширен је Законом о здравственој заштити. Од августа ове године закључено је четрнаест уговора са основним и средњим школама, за обављање систематских прегледа просвјетних радника, а интензивиране су и активности око систематских прегледа за  радника и у другим фирмама који нису на радним мјестима са повећаним ризиком (банке, производне фирме, ...).

Такође, Дом здравља Бијељина и даље ће обављати дигиталне мамографске прегледе, по веома повољној цијени,  како у сједишту установе тако и на локацијама на којима се фирме налазе. Из ове здравствене установе наглашавају да је циљ мамографских прегледа  рано откривање малигнитета, те превенција и рана дијагностика карцинома дојке, на којој заједно треба да раде здравствене установе и послодавци, а на задовољство запослених радника. Од нових комерцијалних услуга, ту је и брзи стрептококни тест. Ова комерцијална услуга обавља се, поред Службе лабораторијске дијагностике, и у Служби хитне медицинске помоћи.



Из Дома здравља појашњавају да је брзи стрептококни тест значајан код брзе дијагностике присуства бактерије бета хемолитичког стрептокока у грлу.   Такође, у циљу побољшања санитарних прегледа и активног учешћа на тржишту ових услуга, екипе Хигијенско-епидемиолошке службе ће по захтјеву долазити у сједиште фирме, и на лицу мјеста организовати прегледе, узимање узорака и слично. Како су истакли из Дома здравља, сви заинтересовани могу да контактирају Хигијенско-епидемиолошку службу, а контакт телефон је 055/415-250. 



Значајно је истаћи да Хигијенско-епидемиолошка служба наставља интензивну едукацију о основним знањима о хигијени животне и радне средине, хигијени животних намирница, хигијени исхране, личној хигијени, о заразним и паразитарним болестима и мјерама за спречавање тих болести, као и основним мјерама личне заштите и прве помоћи и основним знањима из правних прописа који регулишу област заштите становништва од заразних болести, за све заинтересоване кориснике.

Захтјеви се шаљу на е-маил: [email protected] или на факс: 055/415-190. У овој здравственој установи, специјалисти ургентне медицине одржавају обуку и оспособљавање радника за пружање прве помоћи, спасавање и евакуацију у случају опасности, у  складу са Законом о заштити на раду, а заинтересована правна лица која желе да оспособе раднике за пружање прве помоћи могу упутити захтјев Дому здравља. Такође, здравствени радници из других здравствених установа могу у Дому здравља проћи едукацију/оспособљавање из ургентне медицине и пружања хитне медицинске помоћи као и едукацију из области контроле инфекција, која се организује у складу са сертификационим стандардима.

НОВЕ УСЛУГЕ 


-Систематски/периодични  прегледи
-Дигитални мамографски прегледи
-Брзи стрептококни тест
-Едукација („хигијенски минимум“)
-Санитарни прегледи на терену
-Обука и оспособљавање радника за пружање прве помоћи
-Едукација/оспособљавање здравствених радника из ургентне медицине и пружања хитне медицинске помоћи
-Едукација из области контроле инфекција
-Савремена дијагностика

НОВИ АПАРАТ-МЕСИ


У циљу брже и квалитетније дијагностике и збрињавања акутних стања, Дом здравља је набавио мултифункционалини апарат – МЕСИ, који ће користити обучени стручњаци Службе хитне медицинске помоћи. Апарат посједује модул за ЕКГ, модул за индекс скочно-брахијалчног притиска, модул за пулсоксиметрију и модул за спирометрију. Уређај обухвата више дијагностичких испитивања и мјерења која се једноставно и сигурно аутоматски чувају и синхронизују са уређаја. Предност уређаја је што је бежични и преносни систем и погодан је за рад на терену. У перспективи,  уређај ће се користи и у Центру за промоцију здравља и превенцију болести и стања, ради ране дијагностике и превенирања хроничних незаразних болести, јер је погодан за рад на терену, а такође ће се користити и за систематске прегледе.


Семберске новине / Семберија инфо