Због пропуста Владе ФБиХ ученици остали без бесплатних уџбеника :: Semberija INFO ::

 

Због пропуста Владе ФБиХ ученици остали без бесплатних уџбеника


Foto: Ilustracija
Ученици основних школа на подручју Унско-санског кантона, узраста од првог до петог разреда, остаће ове школске године без бесплатних уџбеника које је, према ранијем договору, требала финансирати Влада Федерације БиХ.

Ову информацију потврдио је Едвин Алијановић, министар образовања у Влади УСК.

"Наша влада се опредијелила за набавку уџбеника од шестог до деветог разреда, који су скупљи и да будемо сигурни да ће они бити набављени. Међутим , федерална Влада није нам дозначила обећана средства за куповину уџбеника ученицима нижих разреда, а то су оправдали техничком грешком", каже Алијановић.

Према његовим ријечима, из Владе ФБиХ стигло је накнадно оправдање да би за поменута средства требало извршити ребаланс буџета, што је, опет, компликована и дуготрајна процедура која би одузела доста времена. Алијановић је овом приликом истакао како ће Влада УСК реализирати своја ранија обећања, те да ће за ученике од шестог до деветог разреда бити набављени потребни уџбеници које ће они добити у својим школама.

Све ово је изазвало негодовање и огорчење када су у питању родитељи ученика, с обзиром на то да ће бити изложени непланираним и не тако малим трошковима.

У међувремену, у многим школама на подручју УСК настала ситуација се покушава ријешити размјеном старих уџбеника, док је опћина Босански Петровац издвојила средства за куповину уџбеника ученицима првих разреда.
"Поставили смо на интернет страницу наше школе обавијест да родитељи чији су ученици прошле године добили бесплатне уџбенике од првог до петог разреда, уколико могу, донесу сачуване уџбенике како бисмо их подијелили дјеци. За сада је одзив доста добар", каже Сањин Бећировић, директор Основне школе Хармани у Бихаћу.
 
(Независне)