Блинкен у посети Кијеву да подржи контраофанзиву и најави нову америчку помоћ :: Semberija INFO ::

 

Блинкен у посети Кијеву да подржи контраофанзиву и најави нову америчку помоћ


Фото - Танјуг / АП
КИЈЕВ – Амерички државни секретар Ентони Блинкен почео је данас дводневну посету Кијеву као знак подршке украјинској контраофанзиви, а очекује се да ће објавити нови пакет помоћи САД вредан више од милијарду долара.

Блинкен ће током посете Украјини вероватно објавити нови пакет помоћи САД вредан више од милијарду долара, рекао је високи званичник Стејт департмента на брифингу за новинаре.

Блинкен, који је први високи амерички званичник у посети Кијеву од почетка контраофанзиве, требало би да се састане са председником Володимиром Зеленским и министром спољних послова Дмитром Кулебом, као и представницима цивилног друштва, јавља Танјуг.

Медији су навели изјаве неименованих америчких званичника који су рекли да је контраофанзива сувише спора и да нема добру тактику, а те критике су разбеснеле украјинске званичнике и подстакле Кулебу да каже критичарима да „заћуте”, пренео је Ројтерс.

Украјина је поново заузела више десетина села и малих насеља у контраофанзиви, а напредовање успоравају огромна минска поља и ровови које је поставила руска војска.

Амерички званичници нису јавно критиковали украјинску војну тактику, а прошле седмице су рекли да су приметили знатан украјински напредак на југоистоку земље.

Влада САД је до сада обезбедила војну помоћ Украјини у износу од више од 43 милијарде долара, подсећа британска агенција.


​Политика