Британија ставља “Вагнер” на списак терористичких организација! Блинкен стигао у Кијев :: Semberija INFO ::

 

Британија ставља “Вагнер” на списак терористичких организација! Блинкен стигао у Кијев


У току је 560. дан рата у Украјини.

Британски тенк Челенџер 2 уништен је у Украјини, што је први такав инцидент у скоро 30 година. У Белгородској области је оборен дрон. Путин је рекао да су „западни кустоси на чело Украјине поставили етничког Јеврејина” како би „прикрили антиљудску суштину” режима. У Кијеву су позвали „да осуде антисемитске изјаве руског предсједника”. Изгледи за постизање мира у Украјини нису видљиви, рекао је Ердоган.

10.00 - Блинкен допутовао у Кијев

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је данас у званичну посјету Кијеву, преноси Украјинска правда, позивајући се на информације из кабинета предсједника Владимира Зеленског.

9.00 - Британија ставља групу “Вагнер” на списак терористичких организација

Паравојна приватна група “Вагнер” биће проглашена терористичком организацијом, саопштило је британско Министарство унутрашњих послова. У парламенту ће у сриједу бити поднијет нацрт приједлога, којим се забрањено бити члан или подржавати “Вагнер” у Великој Британији.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је одлука о забрани групе у Британији донијета да на основу Закона о тероризму из 2.000. године због “природе и обима активности организације, као и пријетње коју представљају британским држављанима у иностранству”.

7.33- Једна особа погинула у руском нападу на Измаил, напад на Кијев без повријеђених

Једна особа је погинула и оштећена је инфраструктура луке у јутрошњем руском нападу дроном на луку Измаил на Дунаву у Одеској области, а у руском ракетном нападу на Кијев јутрос није било повређених, саопштиле су украјинске власти. Начелник Одеске области Олех Кипер рекао је да је у болници преминуо један запослени у пољопривредном предузећу, који је био тешко повријеђен у руском нападу.

Током готово трочасовног напада на Измаил, оштећено је неколико пољопривредних и лучких објеката и забиљежено је неколико пожара, написао је Кипер на Телеграму. Русија је јутрос извршила ракетни напад на Кијев, а украјинска противваздушна одбрана оборила је све ракете пре него што су стигле до циљева, саопштила је војна управа престонице.

7.25  Русија прва уништила тенк “Челенџер 2” у последњих скоро 30 година

 У Украјини је уништен тенк Челенџер 2, што се није догодило током скоро 30 година коришћења ових тенкова британске производње на ратиштима, пише лондонски Гардијан.

Уништавање Челенџера 2 у близини Работина, у области Запорожје, први је такав инцидент у последњих 30 година у којима су ови тенкови коришћени у борби, објавио је Гардијан позивајуćи се на војне стручњаке. Снимак са бојног поља који је током протекле ноћи кружио друштвеним мрежама показује уништавање британског Челенџера 2.

7.10 - Зеленски је потписао указ о реорганизацији Крима

Владимир Зеленски је потписао указ о промени територијалне структуре Крима, који предвиђа „декомунизацију” и стварање војних управа на полуострву. У Русији су закон назвали „правно и реално неважећим” и предложили да Кијев „подели неки сектор Месеца на регионе”.

Иницијатива предвиђа стварање у региону војних и војно-цивилних управа у територијалним заједницама. Влада Украјине мора у року од месец дана од ступања закона на снагу да утврди административне центре и географске границе таквих заједница.

Владимир Константинов, председник републичког парламента, рекао је за ТАСС да та иницијатива нема „никакве везе са законом и законитошћу”, додајући да би „Зеленски могао исто тако да подели неки сектор Месеца на округе”.

Потпредсједник Државног савета Крима Владимир Бобков сматрао је указ украјинског председника „лудилом”.

7.00 - Бивши амерички војни обавештајац: Зеленски спрема излазну тактику - повлачење

Оружане снаге Украјине мораће да промене тактику због сталних неуспеха и пређу у повлачење, рекао је бивши амерички војни обавештајац Тони Шафер у интервјуу за Јутјуб канал “Џаџинг фридом”.

“Мислим да Зеленски сада припрема становништво на чињеницу да ће Оружане снаге Украјине морати да заузму одбрамбене позиције пред новим потенцијалним руским напредовањем”, рекао је он.

Према војним изворима, нема доказа да је украјинска војска значајно напредовала у контраофанзиви. Ова ситуација се развила због ефикасности руске линије одбране, преносе РИА Новости.

“Москва је имала довољно времена да израчуна све могуће кораке украјинске војске, због чега су постали лака мета”, закључио је Шафер.

Владимир Путин је 21. јула приметио да непријатељска војска није у стању да постигне никакве резултате, а западни покровитељи су очигледно разочарани током офанзиве.


​Глас Српске