Познати детаљи правилника: Донација хране пет дана пред истек рока :: Semberija INFO ::

 

Познати детаљи правилника: Донација хране пет дана пред истек рока


БАЊАЛУКА - Произвођачи, добављачи, али и трговачки ланци већ у другој половини овог мјесеца престаће да плаћају ПДВ на донирану храну, а јавним кухињама моћи ће да испоруче оне производе којима је до истека рока трајања остало највише пет дана.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у понедјељак је усвојио правилник према којем ће се моћи спровести ослобађање од плаћања ПДВ-а на донирану храну, а на основу раније усвојених измјена Закона о порезу на додату вриједност. Усвајање правилника било је услов за ступање на снагу усвојених измјена закона на нивоу БиХ.

- Правилник ћемо прослиједити на адресу “Службеног листа БиХ” на објаву. Чим буде слободног простора и дође на ред, тај документ биће објављен. Након тога предвиђено је да правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања. Тиме ће све процедуре бити окончане и донирана храна пред истек рока трајања биће ослобођена плаћања ПДВ-а - рекао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић и додао да би све те активности требало да буду окончане у идућих десет до 15 дана.

Испорука хране коју порески обвезник с циљем спречавања њеног уништавања и пружања помоћи без накнаде просљеђује јавним кухињама сматра се пореско признатим расходом.

Поменутим правилником, који је усвојен, дефинисано је да порески обвезници могу донирати оне производе којима је у тренутку донирања преостало највише пет дана до истека рока трајања, а који је означен са “употријебити до”, односно “најбоље употријебити до” и/или пет одсто од укупног периода у којем се храна може употријебити према декларацији или амбалажи, осим за храну за дојенчад за коју је рок највише седам одсто укупног периода. Истим правилником, који је добио зелено свјетло УО УИО, прописано је да порески обвезник у току једне године може донирати храну у проценту од три одсто од вриједности укупних испорука и пружених услуга (без ПДВ-а) током претходне године. За сваку појединачну испоруку порески обвезник је дужан сачинити и правилно попунити образац И-ДХ, који је саставни дио поменутог правилника, а који треба да буде потписан и овјерен печатом од стране даваоца и примаоца донација.

Из бањалучког “Мозаика пријатељства” поздрављају окончавање ових процедура којима су уклоњене све баријере ка брисању ПДВ-а на донирану храну.

- На нивоу БиХ има више од 70 јавних кухиња, а на територији Српске њих 30. На подручју Бањалуке имамо шест јавних кухиња, тако да укидање ПДВ-а на донирану храну за јавне кухиње значи спас јер сваки дан имамо све више људи који траже оброк - рекао је “Гласу” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић и додао да они само дневно подијеле од 600 до 800 марака. Субашић се нада да више нико од произвођача и трговаца неће бацити храну, већ ће је донирати јавним кухињама и тако помоћи гладнима.

И из трговачких маркета у Српској поздрављају усвојена рјешења те поручују да је сада потребно да одлуке које су добиле зелено свјетло дођу до што више произвођача, добављача те других.

- Огромне количине хране којима је истекао рок се униште. Усвојеним одлукама томе ћемо стати у крај, јер храна пред истек рока трајања може да буде прослијеђена јавним кухињама у виду донација, а да се при томе не плати никакав намет - рекао је “Гласу Српске” власник Маркета “Ас” Љубо Симић, који вјерује да ће донација хране бити све више наредних мјесеци, односно када се многи упознају са усвојеним рјешењима на нивоу БиХ.

Забрана продаје

Правилником о допуни правилника о примјени закона о ПДВ-у дефинисано је да јавне кухиње морају дати изјаву да примљене производе у виду донација неће користити у комерцијалне сврхе.

- Храна треба да буде искључиво коришћена за подјелу и пружање помоћи социјално угроженим категоријама становништва - стоји у правилнику, који је потписао предсједавајући УО УИО Срђан Амиџић.



​Глас Српске