У БиХ живот без кредита немогућ, грађани дужни око 11 милијарди КМ :: Semberija INFO ::

 

У БиХ живот без кредита немогућ, грађани дужни око 11 милијарди КМ


Да ли могућ живот без кредита? Подаци неумољиво показују како у Босни и Херцеговини није. Повећава се број захјтева за кредитима у другом тромјесечју. Потрошачки кредити постају све доминантији. Задуженост бх. грађана је између 10 и 11 милијарди марака. 

Инфлација. Плата суштински постаје све мања. Кредити постају потреба. То показују и подаци Централне банке БиХ. Потражња за потрошачким и ненамјенским кредитима нешто је израженија него за стамбеним кредитима. Процјена банака је да ће се таква ситуација одржати до краја године. 

СЕНАД СОФТИЋ, гувернер Централне банке БиХ

"Инфлација је натјерала да расположив доходак није довољан и достатан за неку ширу или комотнију потрошњу, тако да се та потрошња преусмјерила у пуко преживљавање". 

Мало ко ће пред камером признати да то заиста ради. У разговору са грађанима сазнали смо да ипак избјегавају кредите. То је увијек посљедња опција. Труде се да паметно уложе посуђен новац.

Некретнинама не опада вриједност. Улагање у некретнине предлажу и економисти. Ипак, прогнозе о кретању цијена некретнина не могу се доносити. 

ФАРУК ХАџИЋ, економски аналитичар 

"Да се гледа само тржиште Босне и Херцеговине грађани би могли очекивати пад. Међутим, на снажан раст цијена некретнина поприлично су утицали и наши грађани који не живе у Босни и Херцеговини".

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

"Улагање у све потрошачке ствари, од аутомобила и тако даље, не праве нову вриједност. Некретнине су увијек добар начин да сами себе доводите у позицију за присилну штедњу". 

Ипак, више је оних који не могу да штеде ни из жеље а камоли присиле. Живот постаје све скупљи. Просјечна породица у Босни и Херцеговини усмјерена је на испуњавање основних животних потреба. 


БХРТ