Политичка забрана слободе кретања - Сарајево не дозвољава мирно окупљање Срба :: Semberija INFO ::

 

Политичка забрана слободе кретања - Сарајево не дозвољава мирно окупљање Срба


Одлука МУП-а Кантона Сарајево да забрани мирно окупљање испред Суда и Тужилаштва, најављено за сутра у 18.00 часова и данас изазива бројне реакције. Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран нема дилему да је одлука политичког карактера. Срби из Федерације дубоко су разочарани, кажу ускраћена им је слобода окупљања. Подсјећамо, захтјев за одржавање мирног скупа због политичке оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, Удружење за заштиту права Срба у ФБиХ поднијело је 24. августа, а јуче је сарајевска полиција тај захтјев одбила.

Постављањем споменика српском краљу Стефану Твртку Котроманићу, федерално Сарајево испунило је квоту за пријем Срба. Потенцијални долазак више хиљада Срба пред Суд и Тужилаштво БиХ превазилази њихов мутлетнички капацитет. Мирно окупљање је забрањено, због безбједносног ризика како су рекли у сарајевској полицији.

- МУП Републике Српске није имало никаквих безбједносих сазнања везано за тај скуп које би уступили. Оно што сам могао лично да закључим из медија, чини ми се да је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево подлегло политичком утицају и да је тај утицај био одлучујући за доношење те одлуке, а не безбједносни разлози - нагласио је Синиша Каран, министар унутрашњих сполова Републике Српске.

Занимљиво, сарајевски МУП, 21. августа није имао безбједносних дилема када је дозволио протест више стотина бошњачких ратних ветерана и присталица из Горажда и Сарајева испред Суда и Тужилаштва због оптужнице за злочин над Србима у Јошаници. Вијориле су се тада ратне заставе са љиљанима, клицало тзв. АРБиХ, славили наводни хероји који су убијали дјецу. То може, а Срби не могу јавно да искажу протест и неслагање са оптужницом против њиховог предсједника.

- Они знају да би се сигуирно појавило 6.000 до 8.000 грађана Републике Српске који би показали шта мисле о ономе шта се раде према Предсједнику Српске и институцији. Јасно је као дан да таква слика не смије да оде у јавност, да имамо Суд и Тужилаштво против којег је народ - каже Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.
 
Срби из Федерације посебно из Сарајева разочарани су забраном најављеног скупа. Ускраћена им је слобода да јавно подрже институције Републике Српске, конкретно предсједника без којих ће, кажу, и оно мало Срба из тог ентитета убрзо ишчезнути.

- Срби у Федерацији су физички протјерани, етнички очишћени, сада им се, посљедњим остацима, забрањује на право на политичко дјеловање и окупљање и изношење политичког става поводом покретања кривичног поступка против Предсједника и вд. директора Службеног гласника. У овом случају морамо бити крајње јединствени -истиче Драго Ковач, предсједник Кантоналне организације СНСД-а Сарајево.

Горан Броћета, делегат у Клубу Срба Дома народа Парламента ФБиХ, истиче да забрана скупа је уперена против демократије.

- Буквално се сада и јавно не дозвољава српском народу да одржи мирни, достјанствени и демократски скуп како би исказали неслагање са инструисаним пројектима који долазе са запада и Сарајева који су уперени против српског народа. Ако ударите на Предсједника Републике Српске, ударили сте на цијели српски народ, а ми грађани федерације српске националности смо хтјели да дамо пуну подршку раду Предсједника Додика - каже Броћета.

Наводни безбједносни ризик само је јефтин покушај сарајевске полиције да оправда забрану мирног окупљања. Из Српске подсјећају да Бошњаци сваког јула са ратним заставама дефилују кроз Сребреницу, а Срби ни под полицијском пратњом не могу у Сарајево. У питању је срачунат потез да им се онемогући присуство у већем броју испред некадашњег српског мучилишта касарне "Виктор Бубањ", чудним политичким одлука из прошлости, претворене у Суд и Тужилаштво БиХ.
 
(РТРС)