Кијев: Руски удари широм Украјине; Москва: Дрон ударио у стамбену зграду у Курску :: Semberija INFO ::

 

Кијев: Руски удари широм Украјине; Москва: Дрон ударио у стамбену зграду у Курску


МОСКВА. КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 550 дана. Москва тврди да је оборила два украјинска дрона изнад Брјанске и Kурске области. Са друге стране, украјинска војска је саопштила да је Русија преко ноћи покренула ваздушне ударе на Кијев и друге дијелове Украјине.

Гладков: Нови украјински напад дроновима на Белгород, погинула једна особа

Једна особа је погинула од шрапнела из дрона изнад региона Белгорода који се граничи са Украјином на југозападу Русије, навео је регионални гувернер Вјачеслав Гладков у апликацији за размјену порука Телеграм.

Руско министарство одбране је такође извијестило о нападима дроновима у региону Брјанска на западу Русије и још једном у региону Курск, јужно од њега.

Москва: Одбијени украјински контранапади у правцу Купјанска

Јуришне јединице Западне групе снага на правцу Купјанска одбиле су четири контранапада Оружаних снага Украјине (АФУ), у чему је руска војска успјела да заузме два упоришта, саопштио је службеник прес центра групе Јарослав Јакимкин.

-На правцу Купјанска, јуришне јединице групе снага Запад, током офанзивних дејстава, заузеле су два упоришта, уништивши око 30 непријатељских војника. Истовремено, четири контранапада су одбиле снаге до једног вода - рекао је официр у видео снимку на Телеграм каналу одјељења.

Регионални начелник: Украјинска беспилотна летјелица ударила у стамбену зграду у Курску

Беспилотна летјелица ударила је у стамбену зграду у Курску, саопштио је начелник Курске области Роман Старовојт.

-Према првим информацијама, беспилотна летјелица је током ноћи ударила у вишеспратницу у Улици Карла Маркса. На неколико спратова разбијена су стакла - написао је Старовојт на Телеграму и додао да су од детонације попуцала и стакла на оближњој згради универзитета.

У нападу нико није повријеђен, а на мјесту експлозије су припадници хитних служби.

Зеленски: Украјина почиње преговоре о безбједносним гаранцијама са Канадом

Украјина и Канада почеле су преговоре о безбједносним гаранцијама, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски.

-Почели смо преговоре са Канадом о билатералном документу о безбједносним гаранцијама. Раније смо почели са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом. То ће Украјини дати много више могућности - рекао је Зеленски у вечерњем видео обраћању, преноси Укринформ.

Такође је напоменуо да се више од 20 земаља већ придружило декларацији Г7 о безбједносним гаранцијама за Украјину.

-Наш тим наставља рад. Сада постоји скоро 30 земаља укупно, укључујући Г7. Биће их још - истакао је предсједник Украјине.

На самиту НАТО у Виљнусу 11. и 12. јула лидери земаља Групе седам (Г7) договорили су Заједничку декларацију о подршци Украјини, а више од 20 земаља је већ приступило декларацији.

Русија током ноћи извршила ваздушни напад на Кијев и друге дијелове

Русија је током ноћи извршила ваздушни напад на Кијев и друге дијелове Украјине, саопштила је данас украјинска војска, додајући да је читава територија земље била око три сата под упозорењем за ваздушну опасност.

Шеф кијевске војне администрације Серхиј Попко написао је на Телеграму да је украјинска противваздушна одбрана уништила руске пројектиле који су се кретали у правцу Кијева, пренио је Ројтерс.

Украјинска команда ратног ваздухопловства и противваздушне одбране прецизирала је да је током ноћашњих руских ваздушних удара украјинска ПВО уништила четири крстареће ракете изнад сјеверне и централне Украјине. Украјинска команда ратног ваздухопловства и ПВО је потврдила да је у нападу учествовало пет руских стратешких бомбардера.

Руска ПВО уништила два украјинска дрона изнад Брјанске и Курске области

Руска ПВО је уништила две беспилотне летјелице којима су украјинске снаге протекле ноћи и јутрос покушале да нападну циљеве у Брјанској и Курској области, саопштило је данас руско Министарство одбране.

- Кијевски режим је 27. августа, током ноћи и у јутарњим часовима поново покушао терористички напад на територије Брјанске и Курске области Руске Федерације коришћењем беспилотних летјелица - наведено је у саопштењу Министарства одбране Русије, преноси ТАСС.

Брјанска и Курска област се налазе на западу Русије, на граници са Украјином.

 МО Русије: Украјински дрон оборен изнад Брајнске области

Руски системи противваздушне одбране уништили су украјинску беспилотну летјелицу изнад региона Брјанска, саопштило је руско Министарство одбране.

-Око 21.45 по московском времену, осујећен је још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотне летјелице типа авиона на објекте на територији Руске Федерације - наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Беспилотна летјелица је уништена преко територије Брјанске области средствима противваздушне одбране, додаје се у саопштењу.

Фидан: Алтернативи путеви за извоз житарица из Украјине ризични

Турска сматра да су ризични било који алтернативни путеви за извоз житарица из Украјине и стога ће наставити напоре у сарадњи са свим странама на свим нивоима да се настави рад „житног коридора, изјавио је турски министар спољних послова Хакан Фидан на заједничкој конференцији за новинаре уочи састанка са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом у Кијеву.

-Нажалост, иницијатива за црноморско жито је окончана 17. јула. Знамо да се тренутно траже алтернативни начини за извоз житарица. Међутим, такође видимо да ови начини не могу бити алтернатива првобитној иницијативи и да носе ризике. Морамо да наставимо са процесом што је прије могуће, прије него што се изгубе које је донела Црноморска иницијатива. Због тога ћемо наставити да водимо дијалог са свим странама на свим нивоима - рекао је Фидан, преноси Укринформ.

Према његовим ријечима, наставак рада „житног коридора“ у оквиру Црноморске иницијативе за жито је приоритет Турске.

-Обнављање ове иницијативе је приоритет за Турску. Ова иницијатива заузима посебно мјесто у глобалној безбједности хране и хуманитарним напорима. Наш предсједник ради веома систематски по овом питању - рекао је Фидан.

Он је додао да је у току непрекидна дискусија и размјена мишљења са великим бројем актера, укључујући Украјину, УН, Русију, европске и америчке представнике.

Турски министар је захвалио представницима Украјине на подршци по овом питању.


ГС / Агенције