Стиже ново поскупљење горива у РС :: Semberija INFO ::

 

Стиже ново поскупљење горива у РС


Гориво ће на бензинским пумпама у Српској у наредним данима поскупјети за додатних до осам фенинга по литру, речено је за "Независне новине" из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

Тиме се талас поскупљења бензина и дизела наставља, будући да је овај тренд присутан већ дуже вријеме.

Из Групације, међутим, тврде да су домаћи дистрибутери једноставно били принуђени да прате негативне глобалне нафтне трендове и усклађују их са својим цијенама, уграђујући своје марже, које, како тврде, "не прелазе 25 фенинга по једном литру".

"С обзиром на то да су тренутне набавне цијене бензина 95 око 2,16, а дизела 2,18 марака, у наредних неколико дана сигурно треба очекивати нови раст цијена горива на домаћим пумпама. Када домаћи дистрибутери на ове нове рафинеријске цијене додају трошкове транспорта и ПДВ-а, те своју маржу, простом математиком долази се до тога да би гориво код нас требало да поново поскупи за пет до осам фенинга, односно да би цијена могла ићи на 2,85 марака по једном литру, па можда и на 2,88", каже за "Независне новине" Ђорђе Савић, предсједавајући Групације.

До овог поскупљења ће, како додаје, готово сигурно доћи, јер домаћи дистрибутери "не могу угрозити своје пословање".

"Када су у питању неке дугорочније прогнозе, врло је тешко правити било какве процјене, јер се показало да глобално тржиште енергената у посљедње вријеме реагује буквално на све. Посљедњих неколико седмица, па и мјесеци, примјетан је мањак бензина и дизела на тржишту, до којег је дошло због дефицита на Медитерану и сезонског ефекта. Шта ће бити у октобру или новембру, тешко је рећи и предвидјети", истиче Савић.

Из Инспектората кажу да републичка тржишна инспекција континуирано контролише формирање цијена горива и придржавања Уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата.

"У овој години извршено је 113 контрола формирања цијена течних нафтних деривата, од чега је 11 било са утврђеним неправилностима, јер се трговци нису придржавали прописаних маржи приликом формирања цијена. По том основу изречене су казне у укупном износу од 165.000 КМ", рекао је за "Независне новине" Радивоје Гаврић, главни републички тржишни инспектор.

Такође, како је додао, због других врста неправилности, које су се односиле на вођење пословних књига и евиденција и слично, бензинским пумпама изречене су и казне у износу од 26.400 КМ. 

"Републичка тржишна инспекција ће и у наредном периоду наставити са контролама формирања цијена, пратити стање на терену и прилагођавати свој рад како то ситуација буде захтијевала", каже Гаврић.

Подсјетимо, трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима поменутом уредбом прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата.

Трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује се максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

(Независне)