Школе у Српској под будним оком 150 полицајаца :: Semberija INFO ::

 

Школе у Српској под будним оком 150 полицајаца


У свим већим школама у Српској од почетка нове школске године биће присутан школски полицајац, док ће у оним мањим његово присуство бити ограничено.

Наиме , око 150 полицијски службеника тренутно је на обуци за школског полицајца, како би већ од наредне седмице могли на што бољи начин да обављају свој посао.

Милош Бркић, начелник Управе полиције, рекао је да је Министарство унутрашњих послова предузело низ активности како би школска година почела без проблема.

"У току је обука за 150 полицијских службеника који ће обављати послове и задатке школског полицајца, а у оквиру програма Републичког педагошког завода'Брига о дјеци, заједничка одговорност и обавеза' интензивиран је рад мултисекторских тимова у школама у којима су полицијски службеници стални чланови", казао је Бркић.

Бркић је истакао да је МУП сачинио план мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције за период од 2023. до 2027. године и да је полиција извршила 21 контролу стрељачких, аирсофт клубова и стрелишта у Српској, те наложила шест мјера и изрекла шест санкција.

Бркић је навео да у Српској постоје 23 стрељачка клуба, 15 аирсофт клубова и 12 стрелишта.

"Извршен је обилазак свих школа у Српској, укупно 582 основне и 87 средњих школа. Приступило се изради елабората са пратећим безбједносним процјенама за све школске објекте и објекте смјештаја студената. Сагледано је стање превентивно техничке заштите и дате препоруке Министарству просвјете и културе Српске", рекао је Бркић.

Он је упутио апел и учесницима у саобраћају на додатни опрез у близини школа, нагласивши потребу појачаног ангажовања полицијских службеника с циљем заштите ђака у саобраћају.

Начелник Управе криминалистичке полиције Снежана Радивојевић рекла је да је у постковиду значајно повећан број случајева вршњачког насиља у и око школа, као и да је у оквиру ове управе формиран тим за малољетничку делинквенцију, са обученим и стручно оспособљеним члановима који могу одговорити на све проблеме и задатке.

Према њеним ријечима, битан сегмент у превенцији су едукативна предавања за дјецу, родитеље и наставнике која се одржавају у свим школама на подручју Српске о теми заштите дјеце у дигиталном окружењу с циљем информисања о свим опасностима и облицима угрожавања у дигиталном свијету.

(Независне)