Превознике боли глава због горива :: Semberija INFO ::

 

Превознике боли глава због горива


Раст цијена горива на бензинским пумпама у Српској од готово 40 фенинга у посљедња два мјесеца рефлектоваће се на скоро све сегменте друштва, а као по обичају, најдебљи крај и овог пута извући ће фирме за транспорт.

С друге стране, директор Уније послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је за “Глас Српске” да раст цијена енергената подстиче и раст инфлације.

- Ове године смо указали на неадекватност цијена електричне енергије, сада имамо раст цијена нафте и нафтних деривата, што ће у општој калкулацији значити и раст других цијена које имају у своме саставу трошкове енергије - рекао је Аћић.

Додаје да ће се раст цијена нафте и нафтних деривата одразити на све економске секторе, а највише на транспорт робе и услуга.

- Уз њих ту је и сектор прерађивачке индустрије. Говоримо о енергенту на који немамо утицај у смислу дефинисања цијена - рекао је Аћић.

Превозници се већ хватају за главу, јер, како кажу, немају одакле да повећају плате, а из дана у дан возачи им иду у иностранство. Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић казао је за “Глас Српске” да је за само нешто више од мјесец дана цијена горива порасла за 40 фенинга и предвиђања су да ту није крај.

- Највише ће се, то је дефинитивно, одразити баш у нашој бранши. Из више разлога, јер нисмо у могућности да повећамо цијену превоза. Пуно би нам значило да су укинуте акцизе на гориво, тако да имамо било који бенефит, као што је то случај у окружењу - рекао је Аћић.

Према његовим ријечима цијена дизела од 2,50 марака је оптимална, јер тада са свим трошковима могу опстати, али и дати плату возачима, која је и даље у поређењу са регионом мизерна. Да је аларм одавно упаљен говори податак да је од 2019. године више од 6.000 возача напустило БиХ.

- Ако не дате већу плату возачима, они одоше у Аустрију и Њемачку. Не можемо задржати људе, а сваки дан стрепимо када ће њемачки парламент усвојити одлуку да ће се са возачком дозволом из БиХ нормално моћи доћи до возачке дозволе код њих. Свакако смо у дефициту са возачима, а сада тек настају проблеми. Имам већ наговјештаје у фирмама да чекају тај дан, јер са породицом одлазе да живе тамо због бољих услова - рекао је Грбић.

Економиста Марко Ђого подсјетио је за “Глас” да су цијене нафте у првом полугодишту ове године значајно снижене у односу на крај 2022. године. Ипак, додаје да је у посљедња два мјесеца дошло до пораста цијена горива, али да то не би требало да изазове драматичан пораст цијена осталих производа.

- Цијене нафте утичу на сва кретања, али смо исто тако имали и период када је литар дизела био око 3,5 марака и да ли су те исте фирме снижавале цијене својих услуга када је дошло до пада нафте за једну трећину? Ако је неко снижавао, имаће основ и да повећа, јер тржиште увијек на крају одлучује - рекао је Ђого.

Гужве на граници

Никола Грбић рекао је да константно указују надлежним да им је помоћ потребна, у супротном остаће без возача.

- Два или три дана и даље наши возачи чекају на границама, а уз слабе плате то су неки од разлога зашто одлазе. Возач је код нас за воланом скоро сваки дан, а у просјеку заради око 2.000 марака, а пола од тога ће појести док се врати кући. У Великој Британији 20 дана возе, а десет дана се одмарају и кући донесу око 4.500 фунти. Онда се питамо сви како да задржимо возаче - рекао је Грбић.

(Глас Српске)