Епископ Фотије: Сви сносимо одговорност за Републику Српску :: Semberija INFO ::

 

Епископ Фотије: Сви сносимо одговорност за Републику Српску


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да празник Преображење Господње треба све да подсјећа одговорност за Републику Српску није само на једном човјеку, већ да је она благо и одговорност свих.

Владика Фотије је поручио да је тешко доћи до преображаја ако се изгуби Република Српска.

"Сви смо свесни да је она некако уздрмана, да је нападнута са разних страна и да једнако треба да поделимо одговорност за Републику Српску, да је очувамо као наш простор, нашу кућу у којој ми живимо, која нам даје слободу као свака кућа - слободу дисања, живота, рада и још много тога", рекао је епископ Фотије на обиљежавању крсне славе града Добоја у хотелу "Парк".

Владика Фотије претходно је поводом градске славе служио литургију у добојском Храму Светих апсотола Петра и Павла.

Он је истакао да се радује што је људе који се баве политиком и друштвеним дјелатностима данас видио у цркви и поручио да је добро што показују да имају времена да буду са својим народом.
 
Епископ Фотије је указао да је Преображење Господње празник мира, љубави и заједништва.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, који је присуствовао обиљежавању крсне славе града, указао је да се у Добоју спроводе пројекти у износу већем од 1.000.000 КМ, које Министарство пласира путем Агенције за аграрна плаћања као капиталне инвестиције, а да директна подршка у посљедње три године износи више од 3.000.000 КМ.

Минић је рекао да је у име Владе Републике Српске дошао да градоначелнику Добоја Борису Јеренићу пренесе подршку Владе у наставку реализације пројеката у овој локалној заједници.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске активно учествовала у обнови Добоја након поплава из 2014. године и истакао да је опоравак овог град данас веома видљив.

Јеринић је рекао да је између двије прославе славе града уређено много.

Он је навео да су саграђене фабрике у Бољанићу и Подновљу, да ће до краја године бити завршен објекат нове болнице, да је у поодмаклој фази изградња "ритејл" парка који ће запосити до 500 људи, као и да су у Пословној зона Велика Буковица до сада продати плацеви за 14 инвеститора.

Јеринић је додао да се ускоро очекује и реализација пројекта са групацијом "Хифа" која је увезла најсавременији погон за производњу пвц столарије, те да ће у насељу Подновље до краја године почети изградња соларне електране.

Данашњој свечаности присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске са овог подручја, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.
Осим свештенства Српске православне цркве, присуствовали су и представници других вјерских заједница из овог града те делегације општина Вишеград, Станари и Петрово.
 
(АТВ)