Инфлација диже цијене у мензи :: Semberija INFO ::

 

Инфлација диже цијене у мензи


Студентски центри у Српској приводе крају посљедње припреме за смјештај станара у новој академској години, а студенте ће, по свему судећи, у октобру дочекати нови цјеновник у мензи, због значајног поскупљења хране на тржишту.

Сједнице управних одбора у већини студентских домова у Српској планиране су крајем мјесеца, када ће бити разговарано и о новим цијенама у мензи. Услови за корекцију цјеновника су, кажу у домовима, одавно стечени.

Директорица Студентског центра у Лукавици у Источном Сарајеву Александра Бјелица рекла је за “Глас Српске” да ће конкурс за смјештај 360 студената бити расписан у септембру, а у питању су двије локације.

- Влада Српске и ове године ће финансирати смјештај студената, којима ће једини трошак, што се тиче овог центра, бити храна, за коју сада издвајају 90 КМ на мјесечном нивоу. Међутим, сви смо свједоци промјена цијена на тржишту, због чега ћемо на сједници Управног одбора причати о новом цјеновнику исхране - казала је Бјелица. Додала је да, ако дође до поскупљења, то неће бити више од десет марака мјесечно.

Према ријечима директора Студентског центра Пале Марка Гајовића, станари ове установе до сада су за три оброка дневно издвајали 105 марака на мјесечном нивоу.

- Да бисмо били ликвидни и стизали све обавезе да измирујемо на вријеме, у новој академској години ћемо, како ствари стоје, морати увести незнатне измјене цијена оброка у мензи. То ће на мјесечном нивоу бити свега неколико марака више, иако су цијене намирница повећане и до 50 одсто - казао је Гајовић.

Додао је да је све спремно за пријем нових станара те да је конкурс већ расписан.

- Ове године, као и претходне, очекујемо да ће за смјештај и храну конкурисати 430 студената. С обзиром на то да дом располаже са 560 кревета, све оно што не попунимо искористићемо за изнајмљивање трећим лицима, да бисмо остварили додатне приходе - истакао је Гајовић.

На одлуку Управног одбора о новом цјеновнику у мензи чекају и у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци. Према ријечима директора овог центра Драгослава Топића усељење бруцоша очекује се 1. октобра, до када ће бити познат и нови цјеновник за мензу, гдје је до сада за три оброка дневно било потребно издвојити три марке.

- Конкурс ће бити расписан за 1.250 мјеста, као и лани, иако је потреба за смјештај код нас много већа - казао је Топић.

Студентски дом у Фочи је спреман да у новој академској години прими 370 студената, од чега 100 бруцоша. Директор ове установе Далибор Пљеваљчић казао је да ће пратити остале домове у Српској.

- Управни одбор ће одлучити. Нови цјеновник формира се на основу пресјека цијена исхране и осталих трошкова из претходне године, како је то предвиђено правилником - казао је Пљеваљчић.

Предсједник Уније студената РС Андреј Шева каже да ће, уколико дође до корекције цијена исхране, гледати да то буде што је мање могуће.

- У том случају ћемо тражити да буду повећане порције и што је могуће више побољшан квалитет хране - рекао је Шева.

Апликација

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Шобот казао је да ће надлежнима у дому предложити да буде израђена апликација за наручивање оброка у мензи, да би што мање хране бацали.

- За апликацију не би требало много новца, нити времена, а била би од велике користи. Станари дома би путем апликације јавили када долазе на ручак и шта ће од понуђеног јести - објаснио је Шобот.

(Глас Српске)