Бржи поступак издавања личних докумената за грађане Српске :: Semberija INFO ::

 

Бржи поступак издавања личних докумената за грађане Српске


Министри унутрашњих послова и управе и локалне самоуправе Републике Српске Синиша Каран и Сенка Јујић потписали су данас Споразум о електронској размјени података и Технички протокол о електронској размјени података у поступку издавања личних докумената из надлежности Министарства унутрашњих послова.

Споразум је нови корак ка побољшању услуга за грађане и напредак којим ће се убрзати поступак издавања личних докумената - личне карте и путне исправе за грађане Републике Српске који су уписани у матичне књиге у Републици Српској.

Садашњи поступак провјере података за лице које поднесе захтјев за издавање личних докумената, између матичних служби и организационих јединица Министарства унутрашњих послова, одвија се уз учешће матичара, који у том поступку ручно уносе податке у апликацију путем које се добијају одговори на захтјеве МУП-а.

Унапређење поступка огледа се у томе што ће се ручна провјера података замијенити аутоматском, а то значи да надлежна организациона јединица МУП, након што прими захтјев лица за издавање личног документа, може одмах електронским путем затражити провјеру података о том лицу и одговор добити аутоматски у року од неколико секунди.

Ресорни министри су изразили опредијељеност два министарства да примјеном савремених информационо-комуникационих технологија континуирано раде на дигитализацији пословних процеса у наредном периоду.

(Независне)