Кула Београд засијала у славу Церске битке :: Semberija INFO ::

 

Кула Београд засијала у славу Церске битке


БЕОГРАД- Кула Београд засијала је синоћ у знак сећања на побједу српске војске над аустроугарским трупама током Церске битке, прве велике побједе Србије у Првом свјетском рату.

"Почаст српској војсци која је извојевала победу над аустроугарским трупама током Церске битке одата је синоћ на Кули Београд на величанствен начин", саопштили су из Куле Београд и подсјетили да су војне операције вођене у сливу ријеке Јадар од 14. до 20. августа 1914. године ушле у анале ратовања, јер су српски војници успјели да направе невјероватан обрт и да пређу из одбране у напад.

У славу те побједе српске војске Станислав Бинички је написао Марш на Дрину, чувену композицију која се изводи широм свијета, а о овој славној бици 1964. године снимљен је и филм у режији Живорада Жике Митровића, у ком су играла најславнија имена југословенског глумишта у то време.

Низом фасцинантних пројекција на Кули Београд, новом симболу српске престонице, Belgrade Waterfront настоји да његује сјећање на најславније догађаје и личности из наше историје који су заувијек задужили Србију.


Танјуг / Глас Српске