Домаће или увозно: Колико купујемо домаће производе? :: Semberija INFO ::

 

Домаће или увозно: Колико купујемо домаће производе?


Да су домаћи производи здравији, квалитетнији, те да куповином домаћих производа помажемо домаће господарство, можемо чути свакодневно. Али, колико је уопће домаћих производа на тржишту Босне и Херцеговине и како их препознати? Да ли грађани БиХ купују домаће производе?

Водећи се старом изреком "Здравље на уста улази" грађани кажу да купују домаће, провјерене производе.

-Трудим се да сазнам, наравно, не купујем напамет него код одређених трговаца.
-Ја највише преферирам домаће јер и сама производим и свакоме бих савјетовала да узима домаће јер је то стварно и квалитетније.

Продавци са којима смо разговарали тврде да набављају домаће производе, како би својим муштеријама обезбиједили што здравије и квалитетније воће и поврће. Истичу да се, због ниских цијена увезених производа у тржним центрима, грађани често одлучују за другу варијанту.

-Производи су 100 одсто домаћи Херцеговачки и височки. Радимо квалитетну домаћу босанскохерцеговачку робу, осим оне робе из увоза које нема на нашем поднебљу.
-Претежно је роба из Чапљине и Метковића. Преферирам домаћу робу.

Домаћи производи су у неповољном положају у односу на увозне, а купци тешко могу препознати домаћи производ, казали су нам представници привредних комора у Босни и Херцеговини. Из Спољнотрговинске коморе БиХ објаснили су нам шта тачно значи домаћи производ.

БЕЛМА АЛИХОџИЋ, Сектор за макроекономски систем СТК БиХ

"Дефиниција домаћег производа је да је 50 одсто сировина употребљених за дати производ из Босне и Херцеговине. Производ настао од 50 посто сировина из БИХ, то се сматра домаћим производом."

МИРСАД ЈАШАРСПАХИЋ, потпредсједник Привредне коморе Федерације БиХ

"Ви када купујете производ који је произведен у Босни и Херцеговини, сав износ који ви платите остане у БиХ. Из тих средстава се на различите начине путем порезне политике та средства враћају у школе, здравство, цесте... Уколико купите увозни производ, све сем оног ПДВ-а иде вани."

ДЕЈАН РАУШ, Привредна комора Републике Српске

"Капиталистичко је друштво, капиталистичко је вријеме, тако да је то једна отворена утакмица између домаћег и страног, али кажем још једном ми инсистирамо на оном нашем пројекту Наше је боље."

Хоће ли грађани купити домаће или увозно, одређује цијена, казали су нам из Удружења за заштиту потрошача.

ЈОВАН ВАСИЛИЋ, Удруга за заштиту потрошача "Звоно"

"На основу онога што потрошачи кажу вјерују да је домаће на неки начин боље и квалитетније. Кад се каже наш домаћи производ, још влада мишљење у народу да је све што је са подручја бивше Југославије наш домаћи производ."

Грађани сматрају да је домаће заиста и квалитетније. Да ли ће себи то приуштити, диктира платежна моћ. А од тога колико плати увозни лоби зависи колико ће бити домаћих а колико увозних производа на продајним мјестима у БиХ, навели су из Спољнотрговинске коморе БиХ.


БХРТ