Ново невријеме захватило Словенију, многи засеоци и мјеста још увијек одсјечена од свијета :: Semberija INFO ::

 

Ново невријеме захватило Словенију, многи засеоци и мјеста још увијек одсјечена од свијета


ЉУБЉАНА - Ново јаче невријеме захватило је Словенију, креће се према југоистоку те земље а тренутно је изнад Љубљанског барја, јужно од главног града.

Невријеме прате јачи пљускови, могући су јачи удари вјетра и града, објавила је словеначка агенција за животну средину АРСО.

"Ново јаче невријеме захватило је Словенију, кренуло је од Горњег Посочја и дошло до Пољанске долине, Жира и Полхограјског хрибовја. Олуја са јачим пљусковима током које су могући и јачи удари вјетра и град иду према југоистоку", пише АРСО.

Из Саобраћајно-информативног центра за државне путеве навели су да се због јаког невремена и града возачима не препоручује да возе на релацији Брезовица - Врхника. Према радарским снимцима, долази нова олуја из правца Бовшека, која се креће ка југоистоку. Град је пао у мјесту Церкно.

У Словенији је и даље ванредно стање након јаког невремена које је изазвало поплаве и појаву клизишта.

Унаточ додатним кишама, ријека Драва углавном је остала у свом кориту у Подравју. Покрећу се клизишта која су већ однијела неколико кућа. На подручју општина Жири и Горења вас - Пољане многе куће су и даље угрожене клизиштима након поплава у петак.

Геолошки завод Словеније упозорава становнике да обрате пажњу на појаву промјена на тлу и објектима.

Због влажног терена долази до одрона. У Корошкој Бели су у суботу увече евакуисани становници због опасности од клизишта.

У суботу навече наложили су и превентивну евакуацију становника у котлини Меже због клизишта у Чрној на Корошкем.

Након невремена остају затворене многе цесте у Корушкој, Штајерској, Засавју и средишњој Словенији. Из Саобраћајно-информационог центра упозоравају да се ситуација стално мијења. Апелују се на возаче да се придржавају упутстава хитних служби и да не возе у поплављеним подручјима или затвореним путевима.

Према подацима центра, затворене су цесте Марибор - Дравоград, Дравоград - Словењ Градец, Равне - Дравоград и Дравоград - Либеличе. Цеста од Межице и од Шоштања до Чрне на Корошкем је непроходна. Затворен је и пут Љубно - Солчава.

Одсјечени од свијета

Многи засеоци и мјеста су још увијек одсјечена од свијета. Помоћ покушава доћи до њих и копном и зрачним путем, али нажалост приступ је на многим мјестима још увијек немогућ.

У суботу су, уз помоћ војске, спасилачке екипе успјеле доћи до Чрне на Корошкем, гдје су хеликоптерима допремили храну и најнужније потрепштине.

Први камиони са хуманитарном помоћи за Словенију кренули су из Пољске, саопштила је амбасада Пољске у Словенији. Каритас Аустрије је у међувремену већ контактирао Словенски царитас, који је понудио финансијску помоћ у случају поплава.


Глас Српске