Загребу пријети најгори сценарио: Ако пукне савски насип, најмање 342.000 грађана биће угрожено :: Semberija INFO ::

 

Загребу пријети најгори сценарио: Ако пукне савски насип, најмање 342.000 грађана биће угрожено


ЗАГРЕБ - У документу „Процјена ризика од великих несрећа за подручја Загреба", који су израдили стручњаци различитих профила у 2019. години, наведени су најгори могући сценарији за потрес, поплаву, индустрију описане су несреће, топлотни таласи и епидемије.

Тако се помиње најгори могући сценарио за поплаву, за који се каже да је крајње мало вјероватан, али је потребно бити свјестан таквог сценарија, односно имати план и систем дјеловања и за њега. 

Посебна брига служби није био само пораст водостаја, који је достигао три највиша нивоа у историји мјерења у Загребу и околини, већ и чињеница да је проток Саве био на рекордним нивоима.

Количина воде која се прелила за кратко вријеме била је изузетна, па је снага тог воденог таласа огромна.

"Посљедице поплаве изазване пуцањем савског насипа биле би катастрофалне"

Ово је било невиђено оптерећење за насипе који су већ били добро натопљени кишом. Међутим, Хрватске воде су у суботу увече објавиле: "Насипи су у добром стању".

– Посљедице поплаве изазване пуцањем савског насипа биле би катастрофалне. Иако је мала вјероватноћа да ће због редовног одржавања водозаштитних објеката доћи до пуцања савског насипа, у случају оваквог сценарија, поред већих оштећења, погоршаће се и квалитет живота у поплављеним подручјима, доћи ће до значајан број дуготрајно расељених лица, а епидемиолошка ситуација ће такође бити веома озбиљна.

Вјероватноћа догађаја за могућност пуцања насипа на подручју Загреба, с обзиром на досадашње показатеље, може се оцијенити изузетно ниском, наводи се у документу.

Сценарио ће описати ситуацију која може настати након пуцања савског насипа на подручју Града Загреба за вријеме високог водостаја. Оваквим слиједом догађаја, поред одређеног броја погинулих и повријеђених, у зони плављења би настала и значајна материјална штета, а били би угрожени и многи критични инфраструктурни објекти, школе и вртићи. Посебна опасност односи се на могућност пуцања савског насипа ноћу. У овом случају посљедице су још горе, јер велики изненадни продор воде у градска насеља која су најближа реци Сави може да уруши ниске објекте (приземнице), док у њима има становника, прије предузимања било какве евакуације и мјере спасавања, пише он.

Биће узет у обзир најгори могући сценарио мале вјероватноће, али са највећим посљедицама. Идеја је да се опише најгора могућа ситуација да се поставе темељи за превентивно планирање и оперативно јачање снага цивилне заштите на подручју Града Загреба, што представља процес смањења ризика. Поплава може озбиљно угрозити објекте критичне инфраструктуре на подручју Загреба само као посљедица пуцања савског насипа - наводе Хрватске воде.